Книгата на историкът проф. Димитър Саздов Мисията на Фердинанд в

...
Книгата на историкът проф. Димитър Саздов Мисията на Фердинанд в
Коментари Харесай

Мисията на Фердинанд в България през погледа на историка проф. Димитър Саздов



Книгата на историкът проф. Димитър Саздов " Мисията на Фердинанд в България " наблюдава политическата задача на Фердинанд Сакс-Кобург-Готски по значими, стратегически с оглед националните ползи на България въпроси. По създание началото е сложено със почналия раздор в връзките сред Александър Батенберг и Русия и предявените искания от принц Фердинанд към българския княжески трон през 1883 година.

Особено внимание се отделя на политиката на българския министър-председател Стефан Стамболов, обвързвана с извеждане на страната от политическата рецесия. В това отношение се наблюдават дейностите му за основаването на династия и признаването на Фердинанд като български общественик в интернационалната политика. Разкриват се разочарованията от политическия темперамент на Фердинанд, тайните опити на Стамболов през първите години от идването на монарха в България да бъде отхвърлен. Отбелязани са и политическите разочарования на опозиционни партии и персони като Петко Каравелов и Драган Цанков и практическите им дейности за премахване на Фердинанд от българския трон.

В изявление за предаването „ 12+3 “ историкът проф. Димитър Саздов показа:

„ Негативното ми отношение към Фердинанд е наслоено от това, че през целия път, още от идването си в България, той малко по малко насочва страната към Централните сили. Фердинанд завладява външната политика и армията “.

Повече за книгата и събитията по време на ръководството на цар Фердинанд чуйте в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР