Книгата на Екатерина Федорова Ковач на външната политика“. (. Дипломат,

...
Книгата на Екатерина Федорова Ковач на външната политика“. (. Дипломат,
Коментари Харесай

Книгата Книгата на Екатерина Федорова „Ковач на външната политика“ бе представена в Руския културно-информационен център

Книгата на Екатерина Федорова „ Ковач на външната политика “. (. Дипломат, министър в Министерство на външните работи, генеалог, историк, колекционер) бе показана в Руския културно-информационен център.

В събитието участваха и наследникът на именития посланик княз Никита Лобанов-Ростовски, както и посланикът на Русия Н. Пр. Елеонора Митрофанова, ръководителят на АБВ Румен Петков, политици, общественици, представители на научните и креативните среди.

Елеонора Митрофанова означи големия принос на княз Алексей Борисович Лобанов-Ростовски за Русия.

В историята на съветската страна княз Алексей Борисович Лобанов-Ростовски е най-младият назначен министър на външните работи, извънреден посланик с доста богата просвета. Успявал е да пропра ви път там, където всички останали са губили борбите на полето на дипломацията. Именно с помощта на княз Алексей Борисович Лобанов-Ростовски България съумява да придобие църковната си автономност. Друга, извънредно огромна заслуга на дипломата за страната ни е подписването на Константинополския кротичък контракт, с помощта на който България резервира целостта си след края на Руско-Турската война, основата му служи за легитимно признание независимостта на страната ни.

Председателят на АБВ Румен Петков подчертава върху отношението на интернационалната общност към България и българския народ и направи паралел – от една страна Русия, която даде 140 000 жертви в Руско – Турската война и въпреки това Англия, чиито министър-председател преди 145 години в писмо до кралицата написа „ …голямата покруса за Англия ще бъде, в случай че Плевен падне… “. Петков добави и отношението на великите сили към страната ни по време на Берлинския конгрес и напомни, че на историческото събитие, където се е решавала ориста на България, не участва нито един българин.  

Княз Никита Лобанов-Ростовски сложи акцент върху ролята на неговия дядо във взаимоотношенията сред България и Русия. На 8 февруари 1879 е подписан Константинополският контракт, а основата му служи за законно признание независимостта на страната ни, макар че мненията на някои историци се разминават, посочи князът.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР