Книгата Минимум човещина. Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи“

...
Книгата Минимум човещина. Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи“
Коментари Харесай

Книгата “Минимум човещина” представя неизвестни досега документи за спасяването на българските евреи

Книгата „ Минимум човечност. Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи “ на доцент доктор Ангел Джонев показва неговата позиция на събитията към спасяването на българските евреи в Кюстендил, която се основава на незнайни до момента документи, съобщи кореспондент на БГНЕС.

“В продължение на повече от 20 години се занимавам с проблематика за спасяването на българските евреи по една прозаична причина: като организатор в Регионалния исторически музей започнахме и реализирахме къщата музей “Димитър Пешев ”. Това се случи преди 20 години. В разследване на това наше изпитание бяха събрани извънредно доста материали - документи, движими културни полезности, предмети, които бяха изложени в експозицията. Вследствие на нашите старания бяха събрани значително количество доказателства за кюстендилската акция за спасяването на българските евреи. Това значително ме окуражи да показва моята позиция по тематиката, и през последните няколко години се подготвях съществено ".

Това съобщи в изявление пред БГНЕС доцент доктор Ангел Джонев след представянето на новата му книга.

Доц. доктор Джонев уточни, че в допълнение е издирил документи, с изключение на от централните и районните складове, също и от някои профилирани складове като Комисията по досиетата. “На тази база са моите заключения, свързани с кюстендилската акция за избавяне на българските евреи от началото на март 1943 година Един акт, който има основни последствия - и в тогавашното време, и в сегашното, с отзвука, който е оставил ”, изясни той.

Авторът описа, че в Кюстендил през първите дни на март 1943 година локалните евреи се обръщат към известни свои съграждани и общественици-кюстендилци за помощ, известени за ориста, която ги чака - депортацията им отвън рамките на Царство България. “Те разчитат на своите другари, и отзвукът измежду кюстендилската общност идва от трима кюстендилци - Асен Сучмезов, Владимир Куртев и Иван Момчилов. Те образуват гражданската делегация, и дружно с народния представител Петър Михалев, идват в столицата, и се обръщат към Димитър Пешев, подпредседателя на Народното събрание. В разследване на тяхното изпитание и увещание на група народни представители, 7 депутати застават против министъра на вътрешните работи Петър Габровски, и го принуждават да спре депортацията на евреите на Царство България ”, означи той.

Историкът сподели, че това са съдбоносните събития на 9 март 1943 година, когато са избавени хиляди човешки животи, и в основата се явява кюстендилската акция за спасяването на българските евреи.

“Един вечен миг, който слага Кюстендил на картата освен на страната ни, само че и на картата на света по своята човечност ”, безапелационен е той.

Доц. доктор Джонев уточни, че неговата цел е била да открие още източници, с цел да бъде изработен меродавен прочит на събитията, на случилото се по това време. “В множеството случаи следователите по разбираеми аргументи използваха спомените на участниците в тези знаменателни дни, само че аз поставих труд да открия още документи - някои малко известни и даже незнайни за историческата просвета ”, акцентира той.

“Ако някой си мисли, че историческата активност е скучна и се състои единствено в бърсане на прахуляк, доста се лъже. Историческата просвета е динамична, както и музейното дело ”, сподели още историкът. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР