Книгата МАРБАС, чиито автори са акад.Васил Сгурев - почетен гражданин

...
Книгата МАРБАС, чиито автори са акад.Васил Сгурев - почетен гражданин
Коментари Харесай

Представят книга за МАРБАС в Димитровград

Книгата „ МАРБАС ”, чиито създатели са акад.Васил Сгурев - почетен жител на Димитровград и инж.Пенко Ганев- дълготраен шеф на предприетието, ще бъде показана от 18 ч. през днешния ден в Лятната градина на димитровградския исторически музей. Сборникът е дело на издателството на Българската академия на науките „ Проф.Марин Дринов “, София. Представянето е част от програмата за празника на Димитровград 2 септември.

Книгата е отдадена на Западномаришкия каменовъглен басейн, именуван МАРБАС след Втората международна война, който и обгръща региони от Димитровградски, Хасковски и Старозагорски район. Представя историята на минното дружество в интервала от 1947г. до 2002 година За написването й са употребявани архивни и документални материали.

Авторите са си сложили нелеката задача да възстановят в съществени линии славната и трогателна орис на мините от МАРБАС и работещите в тях миньори, разясняват от общината.

Мините в Западномаришкия каменовъглен басейн имат изключителна роля за индустриалното развиване на България през предишното столетие. Неоспорим факт е, че построяването на Димитровград и предприятията- електроцентралите „ Вулкан ”, „ Марица-1 ” и „ Марица-3 ”, циментовия цех „ Вулкан ” и химическия комбинат, се дължи в забележителна степен на съществуването на въглищата от МАРБАС, допълват уредниците.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР