Книгата Етноложки изследвания за Пазарджик и Пазарджишкия край“ с автор

...
Книгата Етноложки изследвания за Пазарджик и Пазарджишкия край“ с автор
Коментари Харесай

Музеят ще представи книга с етноложки изследвания

Книгата „ Етноложки проучвания за Пазарджик и Пазарджишкия край “ с създател Лиляна Шулева ще бъде показана на 28 март от 16,00 часа в зала „ Археология “, централна постройка на Регионален исторически музей – Пазарджик, оповестиха от музея. Изданието предлага на читателското внимание забележителен брой научни публикации с разнообразна тема от региона на националната просвета на Пазарджишкия край и традициите на града от края на ХІХ доникъде на ХХ век.

 Разположен на пресечната точка на две реки и две значими пътни артерии, наложил се през вековете като стопански и административен център, Пазарджик има забавна и към момента незадоволително изследвана градска просвета. Книгата показва на читателите реорганизация на празниците и заниманията в града, а посредством разглеждането на музейни експонати от фонда на Регионален исторически музей – Пазарджик са разказани забавни национални предписания и похвати за лечение на огромен брой заболявания, уредбата на пазарджишката градска къща, черти от еснафския живот, търговията с манифактура и прежди в града, която има значимо място в бита на пазарджишкото население. Вниманието на читателите ще бъде привлечено и от сведенията за индустрията и селското стопанство в Пазарджик и Татар Пазарджишки окръг в края на ХІХ век съгласно показаните пазарджишки експонати в Първото земеделско-промишлено ревю в Пловдив през 1892 година

Пазарджишкият край се отличава с разнородни природо-географски дадености и с разноцветност на популацията си – българи, турци, роми, българи с мюсюлманско изповедание, дребна група армъни, които дефинират богатото му етнографско и фолклорно завещание. Изданието среща читателя с забавните и съхранени до късно обичайни национални празници, традиции и вярвания на това население, прегледана е обредността на най-важните събития от човешкия витален цикъл – сватбата, раждането и гибелта, и свързаната с тях обредна храна. В обстойно проучване са проследени най-разпространените магични практики за лечение на огромен брой заболявания, някои от които се практикуват и в наши дни. Книгата предлага на читателската аудитория и сведения за предишното на селата Дорково и Костандово, проучване за неповторимото богатство от село Лесичово и три тематики от националната просвета на бежанците „ мърваци ”, станала част от културно-историческото завещание на Пазарджик и Пазарджишкия край.

Със своето богато историческо минало и просвета, Пазарджик и селищата в Пазарджишкия край заслужават да разполагат с такова издание, от което да получат забавна информация за традициите на своя роден край. Надяваме се, че книгата ще бъде потребна на сегашни и бъдещи откриватели на районната и национална етнография, фолклор и история, на младите и по-възрастни читатели, и на всички родолюбци.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР