Книга на зверовете или Bestarium vocabulum се състои от изображения

...
Книга на зверовете или Bestarium vocabulum се състои от изображения
Коментари Харесай

Книги на зверовете

Книга на зверовете или Bestarium vocabulum се състои от изображения на животни и птици – редки и елементарни, действителни и митологични, положителни и неприятни. Илюстрираните томове са били изключително известни в северна Африка, Близкия изток и Европа, само че те не съдържали единствено наблюдения от природата, а също и морални уроци, предопределени за средновековните читатели.

Средновековието е време, в което хората са били мощно повлияни от религията. Западните християнски нации считали, че животинското царство и природата са сложени от Бог, с цел да насочват човечеството. В този ред на мисли хората живеели в природата, само че били разграничени от нея.

„ Характеристиките на животните не са такива по случайност. Бог ги е основал с тези характерности, с цел да служат като образец за вярно държание и да укрепват ученията от Библията “, написа създателят на Средновековен бестиарий Дейвид Бадке (David Badke).

По този метод избрани животни олицетворявали избрани идеали – лъвът, царят на джунглата, олицетворявал Исус и неговата възвишена позиция. Слонът бил модел за човешки морал и непорочност, тъй като се считало, че слоновете се съвкупяват единствено един път в живота си.

Откъде идва концепцията за книги на зверовете и по какъв начин продължава историята, можете да научите в Древните.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР