Кметството на Бордо е било подпалено по време на продължаващите

...
Кметството на Бордо е било подпалено по време на продължаващите
Коментари Харесай

Протестите във Франция срещу пенсионната реформа прераснаха в безредици

Кметството на Бордо е било подпалено по време на продължаващите митинги във Франция против. Вчера над 1 милион души излязоха по улиците в страната, като 119 000 от тях бяха в Париж, сочат данни на вътрешното министерство, представени от „ BBC “.

Полицията е употребила сълзотворен газ против протестиращите в столицата. 80 души са били задържани в цялата страна. Демонстрациите са поради законодателство, което покачва възрастта за пенсиониране с 2 години – до 64 години.

Синдикатите приканват за нови митинги идващия вторник, които ще съвпаднат с държавното посещаване на крал Чарлз III в страната. Той трябваше да бъде в югозападния град Бордо в този ден, където пожар обхвана входната врата на кметството нощес след ден на митинги и конфликти. Не е ясно кой е отговорен за пожара, който бързо е бил премахнат от пожарникарите.

Вътрешният министър Джералд Дарманин се опита да потуши всички опасения преди пътуването на краля, като сподели нощес, че сигурността му „ не съставлява проблем “ и монархът ще бъде „ посрещнат добре “ , предава „ APNews “.

Като цяло демонстрациите в Париж са мирни , само че и там са били регистрирани полицейски конфликти с маскирани бунтовници , които са разбивали витрини на магазини и са нападнали ресторант на Макдоналдс, оповестява организация „ Reuters “. По време на конфликтите служител на реда е изгубил схващане и е бил изведен на безвредно място от сътрудниците си.

Докато употребява сълзотворен газ, с цел да разпръсне тълпите, полицията е била замеряна с разнообразни предмети и фойерверки, написа „ APNews “. 33 души са били задържани в столицата.

„ Именно като протестираме, може да ни чуят, тъй като всички други начини… не ни разрешиха да оттеглим тази промяна “, разяснява протестиращ пред организация „ AFP “.

Заради митингите е бил пресечен железопътният превоз , активността на петролни рафинерии , а чиновници на парижкото летище „ Шарл дьо Гол “ са били видени да напущат работа. В демонстрациите са се присъединили и учители.

Вчера са били затворени известни туристически атракции като Айфеловата кула и двореца Версай, където идната седмица е планувана вечеря за крал Чарлз и френския президент.

В северния град Руан млада жена е била забелязана да лежи на земята след съществено пострадване на ръката . Свидетели настояват, че тя е изгубила палеца си, откакто е била ударена от по този начин наречената „ флаш-топка “ граната, изстреляна от полицията, с цел да разпръсне стачкуващите. Имало е конфликти и в западните градове Нант, Рен и Лориен.

Синдикатите и политическата левица дефинираха деня като сполучлив , само че накъде ще тръгне обстановката оттук насетне е открит въпрос.

Правителството разчита на известна загуба на инерция. Освен това се надява насилието по улиците да отблъсне хората от митингите. Опозицията дава обещание, че митингите няма да намалеят , само че синдикатите ще би трябвало да измислят тактика напред, вместо да дават обещание повече дни като четвъртък.

От януари имаше 9 дни на митинги и френските синдикати приканиха за десети идващия вторник. Парижките боклукчии започнаха стачката си против пенсионната промяна на 6 март.

Според френския президент Еманюел Макрон промяната е нужда . Премиерът на Франция Елизабет Борн сподели, че измененията са от значително значение за попречване на огромен недостиг в системата в бъдеще.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР