Кметовете от селата на Община Раковски се надпреварват кой да

...
Кметовете от селата на Община Раковски се надпреварват кой да
Коментари Харесай

Как се ремонтират дупките по пътищата в малките села и градове? С асфалт втора употреба

Кметовете от селата на Община Раковски се надпреварват кой да вземе пътната настилка след ремонта на Автомагистрала "Тракия ", с цел да оправи разрушените улици в дребните обитаеми места.

Вместо непотребната към този момент пътна настилка да се изхвърля на сметището, частите се товарят на камионите и се изсипват до хранилище в близкото село Белозем.

"Такава секта по принцип се закупува, тя коства пари, а при нас идва безплатно ", сподели пред NOVA кметът на Белозем Иван Тачев.

80% от улиците в селото са в окаяно положение. Осеяни са не с дупки, а с големи кратери. Затова остарелият асфалт няма да стигне за всички.

От боязън да не свърши настилката от "Тракия ", някои от хората платили непосредствено на камионите, с цел да стоварят натрошената настилка пред домовете им.

"Кметовете, които желаят да получат от него, би трябвало да изпратят посредством общината си искане до Областното пътно ръководство в Пловдив. Когато настояването е до 10 000 лв., което е почти към 800 т асфалт, решението се взима от АПИ. Когато е над 10 000 лв., минава през Министерството на финансите. След като се получи позволение, кметът на съответното село със лични средства би трябвало да си вземе материала ", разясни инж. Христо Тунчев от Агенция "Пътна инфраструктура " (АПИ).

"По-голямото количество от асфалта ще бъде за селата Белозем и Чалъкови. Община Раковски има едно от първите в България основани общински предприятия, които имат съответните категории за строителство на улици. Ние ще го създадем с наши сили, т.е. няма да ангажираме външен запас ", разяснява кметът на Раковски Павел Гуджеров.

Той изрази вяра този асфалт да стигне за към 20 км и счита, че ще издържи с години.

"Винаги е имало съгласие сред кметовете. Тази година ще има най-малко две улици с нов асфалт. Имаме бюджет от към 100 000 лв. за нови улици. Засега това можем, това вършим, което също е нещо ", съобщи от своя страна кметът на село Белозем Иван Тачев.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР