Кметовете на Пловдив и Варна, бизнесменът Георги Гергов и лидерът

...
Кметовете на Пловдив и Варна, бизнесменът Георги Гергов и лидерът
Коментари Харесай

Следобедните новини от Южна България на 31.01.2023 г.

Кметовете на Пловдив и Варна, предприемачът Георги Гергов и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов не почетоха краткотрайната парламентарна комисия, която би трябвало да откри какво се е случило в годините обратно с акциите на Пловдивския панаир. Те са изпратили мнения по проблема, стана ясно при започване на срещата на комисията с ръководител Румен Йончев от „ Български напредък “. От Българска социалистическа партия участваха пловдивският народен представител Иван Петков и сътрудника му Румен Гечев. „ Демократична България “ бе показана от Веселина Александрова и националният представител от партията Йордан Иванов. Никола Минчев от „ Продължаваме промяната “ също беше на съвещанието. От община Пловдив бе Таня Юриева от дирекция „ Стопански действия “. На съвещанието присъстваше и съветничката от „ Кауза България “ Румяна Толова. Повечето се сплотиха към мнението, че най-важното сега е община Варна да анулира решението си за апорт на акциите от Пловдивския панаир в сдружението Пълдин Туринвест. Очаква се краткотрайната парламентарна комисия да се събере още веднъж в идващите дни.

=======================================

Заболеваемостта от остри респираторни болести и грип продължава да нараства на територията на област Смолян. За последната седмица данните на Регионалната здравна ревизия демонстрират, че са регистрирани малко над 160 души на 10 000 със признаци на сезонните инфекции. Нарастването от миналата седмица е с близо 10%, само че региона е под епидемиологичните стойности. Отсъстващите възпитаници са в порядъка от 15 на 100, като очакванията на здравните управляващи са с междусрочната почивка от 1 до 5 февруари, болните деца да намалеят доста и да се избегне грипна почивка. Има регистрирани 6 случая на COVID-19 за седмица. Има потвърдени нови 10 случая на варицела, а двама пациенти саустановени с кучешка тения, сочат още данните на здравната ревизия в Смолян.

==========================================

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) затвори краткотрайно огромен супермаркет в Пловдив, поради хлебарка в топлата витрина на магазина. Предприети са изключителни ограничения за дезинсекция, като супермаркетът е третиран три пъти. При следваща инспекция е открито, че те обаче не са изцяло ефикасни, заради което е връчено предписание за прекъсване на активността по изпичане на място на месни разфасовки и заготовки, и предпазване на подготвени храни в магазина. В помещението за подготвяне на топли храни също е открито съществуването на умрели хлебарки. То също е затворено и са подхванати изключителни ограничения за дезинсекция.

=========================================

Силвия Ветренска, микробиолог от екипа на Регионалната здравна ревизия в Пазарджик, завоюва отличие от конкурс за рисунки с микроорганизми. След петгодишно спиране съревнованието е извършено през ноември и декември предходната година, а церемонията по награждаване на спечелилите бе преди дни в София Тех Парк. Пазарджишката микробиоложка е спечелила второ място с плана си “Моторът на Ели “. За изработката му са употребявани неболестотворни бактерии, които порастват в най-различни цветове, споделя авторката. Тя е въодушевена от своя другарка, обичаща природата, науката, изкуството и пътуванията с мотора си. Рисунката е подарък за 30-ия ѝ рожден ден. Бактериите, които Силвия Ветренска е употребила, са изолирани от необработени водни проби, от кожата и други повърхности, култивирани при 22 градуса за 72 ч. За необикновеното творчество могат да се употребяват разнообразни бацили и гъбички, оцветяващи се в разнообразни краски при реакция с хранителната среда.

======================================

В Пловдив кръщават алея и учредяват годишна премия на името Милчо Левиев. Тази година ще бъде стартиран и конкурс за монумент на огромния пловдивски джазмен. Това оповестиха от общината след среща със брачната половинка му - известната поп и джаз изпълнителка Вики Алмазиду. Сдружение „ Милчо Левиев “ ще провежда годишен конкурс за премия и стипендия на млад, надарен музикант, който ще бъде избиран от влиятелно жури. Идеята е „ състезанието да бъде с чувството на фестивал “, а основната дума да е свободата, сподели Алмазиду. Втората концепция е алеята на Сахат тепе, започваща от ул. „ Божидар Здравков “, да носи името на Милчо Левиев. „ Там ще се организират дребни концерти “, разясни кметът на регион Централен Георги Стаменов. През есента е планувано и представянето на книгата “Милчо Левиев – джаз стандарти ”, ще има майсторски класове и концерти в пловдивското Музикално учебно заведение.

=======================================

Премиера на книгата „ Пивница щуро село “ и среща с създателя Николай Илчевски организираднес димитровградската библиотека „ Пеньо Пенев “. Писателят и публицист Николай Илчевски и творчеството му ще показа рекламният специалист, продуцент и странник Владина Цекова. Илчевски е роден в планинското селце Върбово, сред Чепеларе и Широка лъка. Дългогодишен основен редактор, управител и съсобственик на медии в Пловдив. През 1992 година излиза първата му книга „ Десет приказки, които раздрусаха света “, която има голям триумф. Следват 7 книги, а най-новата - „ Пивница щуро село “ включва разкази и е крайна за трилогията, отдадена на българското село.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова и Живка Тодорова
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР