Кметовете или посочени от тях лица да имат право да

...
Кметовете или посочени от тях лица да имат право да
Коментари Харесай

Кметове глобяват за хърлен боклук на улицата?

Кметовете или посочени от тях лица да имат право да глобяват при неспазване на общинските наредби за боклука.

Това плануват промени в закона за ръководство на отпадъците, които депутатите одобриха на първо четене през днешния ден. Те бяха гласувани с цялостно болшинство от 181 гласа “за ”.

В претекстовете е посочено, че през 2021 година с решение на Върховния административен съд е анулиран текст от наредбата за отпадъците в София, с който се дава право на кмета да постанова санкции с издаване на наказателно разпореждане.

От решението на съда следвало, че за останалите градове важи същото - т.е. те не могат да издават наказателни постановления за наложените наказания. Поради това се налагало даването на това право да се запише категорично в закона.

Ако законът бъде признат в този тип и на второ четене, то кметовете към този момент ще могат да издават без проблем наказателни постановления.

Специално за столкицата пък в наредбата е записано, че притежателите и ползвателите на недвижими парцели са длъжни да поддържат чистотата към тях. Новите текстове давали опция при неспазването на тези условия да се постановат санкции, както и за нерегламентирано изхвърляне на строителни боклуци.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР