Кметове в страната подписаха заповеди за обявяване на 2 май

...
Кметове в страната подписаха заповеди за обявяване на 2 май
Коментари Харесай

Вече няколко общини обявиха мини ваканция за учениците около 6 май

Кметове в страната подписаха заповеди за оповестяване на 2 май за неучебен за учениците.

Така почивните дни в учебните заведения ще са от 1 до 6 май, в това число.

Решението им е според член 105, алинея 3, от Закона за предучилищното и учебното обучение, съгласно който кметовете на общини могат да афишират до три календарни дни за неучебни в границите на една образователна година за учебни заведения на територията на общината, написа

Заповеди, с които афишират 2 май 2024 година за неучебен ден, към този момент разписаха кметът на Благоевград Методи Байкушев, кметът на Пловдив Костадин Димитров, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, кметът на Ловеч Страцимир Петков, кметът на Русе Пенчо Милков, кметът на община Хасково Станислав Дечев, кметът на община Димитровград Иво Димов, кметът на община Троян Донка Михайлова.

На 2 май няма да учат и учениците в Асеновград и Първомай.

Кметът на Смолян Николай Мелемов също разгласи 2 май за неучебен ден за учебните заведения в община Смолян, заяви общинският пресцентър. От Регионалното ръководство на образованието обаче прецизираха, че за момента единствено Смолян от 10-те общини в региона вкарва неучебен ден на Велики четвъртък.

За учениците в Плевен неучебен с изключение на 2 май ще бъде и 15 май, реши кметът доктор Валентин Христов.

На 15 май Плевен отбелязва празника на града. От общината допълниха, че е в подготовка празнична стратегия.

С апели от родители 2 май да бъде разгласен за неучебен се съобрази и кметът на София Васил Терзиев, който също към този момент подписа заповедта.

Така за учениците се събират 6 почивни дни към майските празници от 1 до 6 май.

В София почивният за учениците 2 май ще е под надпис „ Ден да опознаем София “, написа в заповедта на кмета. Безплатни визити ще има и във филиалите на РИМ София, които могат да се ревизират на уеб страницата на музея.

“Целта е на този ден да се даде опция на учениците да опознаят по-добре нашия град по отношение на годината, в която означаваме 145 години от оповестяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде обезпечена опция да посетят гратис Регионален исторически музей София и неговите филиали и Софийска градска художествена изложба ”, написа в уведомлението на кмета до началника на РУО-София Ваня Кастрева.

От Столична община припомнят, че заповедта не важи за детските градини и детските ясли, за които 2 май е присъствен ден.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР