Кметове на малки населени места са против промяна в Закона

...
Кметове на малки населени места са против промяна в Закона
Коментари Харесай

Кметове против идеята всяка област да има едно ВиК дружество

Кметове на дребни обитаеми места са срещу смяна в Закона за водоснабдяването и канализацията, която гласи всяка област да има едно ВиК сдружение , заяви " 24 часа ".

Според изменението съществуващите ВиК сдружения се сплотяват. Идеята е по този начин да се уеднакви цената на водата за всички обитаеми места в дадена област . Обединението е наложително - т.е. там, където има общински сдружения, собствеността ще би трябвало да се подели с страната.

Мотивът за това е, че по този начин по-лесно ще се обезпечава европейско финансиране за водните планове.

Според някои кметове обаче в огромните градове междинният приход на семействата е по-висок, което би ощетило жителите на дребните обитаеми места . Така щяло да се окаже, че индикаторът за обществена търпимост на цената не дава отговор на техния действителен стандарт на живот. Това била и главната причина част от кметовете да откажат включването на общински ВиК в асоциации на регионално ниво - хората да не заплащат незаслужено и излишно високи цени.
 Омбудсманът: КЕВР да базира цената на водата на надеждни обществени данни
Омбудсманът: КЕВР да базира цената на водата на надеждни обществени данни

Данните от Национален статистически институт демонстрират, че оптималната стохастична неточност в някои области надвишава 10%

Община Троян да вземем за пример , влага във водната си мрежа толкоз средства, колкото и държавното ВиК сдружение в останалите 7 общини от обособената територия на Ловеч. При това общинският ВиК оператор в Троян регистрира доста по-малко загуби на питейна вода и поддържа по-ниски цени.

В област Ловеч седемте ВиК сдружения добиват водата на друг принцип - едните я изтеглят с помпи, които работят на ток, което подвига цената. Други употребяват гравитачен способ и с малко повече старания за поддържането на мрежата имат прилични резултати. Затова водата в Троян коства 3 лв. за кубик, а в Ловеч скоро ще стане 4,88 лева

Данни сочат, че в някои обитаеми места, в случай че общинското ВиК се влее в районната водна конструкция , цената на водата ще скочи двойно.

Като абсурден образец се показва случай с ВиК структурата на Шумен, която представяйки бизнес проекта си пред КЕВР за одобряване, е стимулирала желаната по-висока цена на водата като е показала за свои вложения , направени от общината. Тази година ВиК в Шумен подвигна цената на водата на 5,14 лева за кубик, което сътвори неодобрение в община Върбица - единствената на територията, в която водата не се добива с помпи. Тамошният общински съвет гласоподава за излизане от водното съдружие, само че страната в лицето на Министерство на регионалното развитие не позволи. През септември водното съдружие на Шумен се събра, с цел да гласоподава приемането на нов бизнес проект, който да се внесе в КЕВР за одобряване, само че представителят на Върбица гласоподава срещу. С което блокира приемането му, тъй като по правилник решенията там се вземат със 100% от гласовете. Оттогава водното съдружие се събира пет пъти, а представителят на Върбица се е съгласил едвам при шестия опит. Междувременно самата община Шумен пожела да излезе от локалното съдружие, само че гласуването на това решение бе отхвърлено на сесия на общинския съвет.

Все повече общини разискват концепцията да изоставен ВиК асоциациите . Това е решил към този момент общинският съвет на Елин Пелин.

Припомняме, че КЕВР взе решение от Нова Година цената на водата да скочи с 15%. Така на някои обитаеми места ВиК услугите ще нарастнат до 80%.
 Омбудсманът: На места ВиК услугите ще скочат до 80%
Омбудсманът: На места ВиК услугите ще скочат до 80%

Увеличението с 15% от Нова година не взема решение проблемите на потребителите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР