Кметове и жители на гръцките егейски острови, които приютяват над

...
Кметове и жители на гръцките егейски острови, които приютяват над
Коментари Харесай

Гръцките острови поискаха спешно преместване на мигрантите


Кметове и поданици на гръцките егейски острови, които приютяват над 15 000 мигранти, приканиха през днешния ден държавното управление да реалокира хората от пренаселените лагери в континенталната част на страната.

" Островите и изключително Лесбос са изправени пред изключителна обстановка ", сподели кметът на острова Спирос Галинос пред протестиращите, събрали се пред миграционното ведомство на страната.

Галинос съобщи, че мигрантите живеят " в несъответствуващи условия " и животът им е " в заплаха ".

Лагерът " Моря " на остров Лесбос има към този момент размерите на дребен град. Той приютил над 6500 души, а потенциалът му е за 2300 души.

Някои хора са принудени да спят в палатки отвън заграждението.

" Лодки идват всеки ден, Не можем да оставим никого без заслон. Работим непрестанно, с цел да държим обстановката под надзор, само че незабавното пренасяне е неотложно " , съобщи шефът на лагера Янис Балбакакис пред вестник " Етнос “.

Групите за помощи предизвестиха, че прехвърлянето на бежанци в отопляеми пространства преди зимата е въпрос на живот и гибел.

Освен това кметовете на островите се гневят на Турция, че не е изпълнила личните си задължения за връщане на мигрантите, които нямат право на леговище, съобщи БГНЕС.
" Цялото съглашение (мигрантското съглашение сред Европейски Съюз и Турция – ред.) би трябвало да бъде изпълнено, а не половината от него. Досега сме се върнали (в Турция) доста малко ", акцентира кметът на остров Хиос Манолис Вурнус. Кметът на Самос Михалис Ангелопулос уточни, че въпросът би трябвало да бъде подложен пред турския президент Реджеп Ердоган, който в четвъртък идва в Гърция на двудневно посещаване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР