Кметицата на район „Младост” Десислава Иванчева официално поиска от президента

...
Кметицата на район „Младост” Десислава Иванчева официално поиска от президента
Коментари Харесай

Кметицата на Младост поиска от президента вето

Кметицата на регион „ Младост” Десислава Иванчева публично изиска от президента Румен Радев да наложи отчасти несъгласие върху новия Закон за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО).
Конкретно Иванчева е срещу съществуването на параграф 28 от Преходните и заключителни разпоредбни на закона. Той касае статута на градинките, парковете и лесопарковете в София, които не са част от зелената система на София. Съгласно признатите текстове в този параграф, в поземлени парцели с Подробен организационен проект (ПУП), намиращи се в градини, паркове и лесопаркове, които не са включени категорично за зелени в т.нар зелена система на София, няма да може да се строи, в случай че Столичният общински съвет (СОС) не разреши, като решението на СОС би трябвало да бъде съобразено с настоящия Общ организационен проект (ОУП).
По време на гласуването на текста, депутатът от „ Атака” Николай Александров изиска този параграф да отпадне, тъй като се давали прекалено много пълномощия на СОС, който не бил " орган с безупречна известност ". Александров сподели, че е по-добре да се ползва член 62, алинея 5 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/ (Когато в терените, избрани за озеленени площи - обществена благосъстоятелност, попадат поземлени парцели - частна благосъстоятелност, те се отчуждават по планувания в закона ред).
Сега, съгласно кметицата на „ Младост”, с новия текст се създавало опция „ само с непълен ПУП” да има застрояване на зелени площи. В писмото си Иванчева твърди, че „ даже една територия да е предопределена за зелена повърхност или парк по Общ устройствен план, то в същата зона с Подробен устройствен план е възможно да се отреждат обособени парцели за друга активност (спорт, рекреация, публични заведения и други) и по този начин да бъде възможно застрояване”.
" Тъй като ЗУЗСО се води " специфичен закон " във връзка с Закон за устройство на територията, това разрешава посредством елементарна процедура по изменение на Подробен устройствен план, по реда на новия § 28, да се заобиколи условието на член 103, алинея 4 от Закон за устройство на територията и предписанията на Общия организационен проект на София от 2009 год. (ОУП). Това може да се направи от всеки притежател на парцел, очакван за „ озеленена повърхност за необятно публично прилагане “, бил той частен притежател, община или държавен парцел. Впоследствие заповедите за изменение на съответния Подробен устройствен план от зелена повърхност в нещо друго към този момент не подлежат на обжалване, а контролът на РДНСК по Закон за устройство на територията е мощно стеснен. Според предписанието на § 28 даже да е осъществена на процедура една зелена повърхност, тя ще бъде приета за “неприложена” по смисъла на § 28 от ЗУЗСО, когато не са налице документи за нейното осъществяване или тъй като е осъществена преди десетилетия. Практиката по реституционни процедури, да вземем за пример, познава доста случаи, когато съществуващи градски градини, дребни паркове и междублокови пространства се одобряват за „ неосъществени “, макар съществуването на паркова инфраструктура, алеи, пейки, детски площадки беседки и други. Нашите опасения са, че новоприетият § 28 разрешава сходно злоумишлено пояснение във щета на градската среда и качеството на живот на жителите на столицата ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР