Кметицата на Каварна изнесе невярна информация. Опасявам се, тя защитава

...
Кметицата на Каварна изнесе невярна информация. Опасявам се, тя защитава
Коментари Харесай

Еколог: Кметицата на Каварна защитава интересите на г-н Суджука

Кметицата на Каварна изнесе погрешна информация. Опасявам се, тя пази ползите на господин Суджука. Това съобщи екологът Андрей Ковачев от Сдружение за дивата природа „ Балкани “ в предаването „ Тази заран “ по bTV.

Той, дружно с сътрудника му Градимир Градев от „ Зелени Балкани “ разясниха проблема „ Калиакра “.

Според Ковачев няма недоумение, което води до напрежението измежду притежателите, а „ предпочитание за застрояване. Това е! Според мен сега кметицата (Нина Ставрева, бел. ред.), непосредствено я упреквам, разпространяваше погрешна информация. Когато започваше митингът, беше ясно, че рестриктивните мерки се отнасят единствено до степите и нищо друго. Но на митинга се разпространяваше информация по какъв начин цялата община ще бъде наранена и кметицата беше отпред на тези погрешни изказвания. Съжалявам, само че това би трябвало да се каже доста ясно. Министърът на околната среда и водите (Нено Димов, бел. ред.) беше в същото състояние. На 21 юли той изнесе такава погрешна информация “.

Ставрева съобщи, че „ изрично не приема обвиняванията “. „ Господинът може да твърди каквото желае. Хората излязоха на митинг, тъй като останаха с убеждението, че се лишава техният занаят “, сподели тя.

Ние желаеме да защитим правата на елементарните хора, само че най-същественото е дали няма да защитим интереса на господин Суджука, да вземем за пример, който желае да застроява тези степи. Опасявам се, госпожа кметицата пази точно ползите на господин Суджука, сподели Ковачев.

Важно е да отбележим, че ползата на локалните е предпазен, уточни Градев. Никой не загатва, че за Натура 2000 се изплащат компенсации. Например в предния програмен интервал, единствено за две години, бяха изплатени 50 млн. лева компенсации на хора, които правят земеделска активност в Натура 2000, само че обичайно, а не такива, решили да купят парче земя и да споделят, че то е доста значимо, добави екологът.

Срещата в Министерски съвет

На срещата в Министерски съвет през вчерашния ден е станало ясно, че заповедта за възбрана на строителството и разнообразни аграрни действия в комплекса „ Калиакра “ няма да бъде анулирана, а прецизирана след среща с хората на място, сподели Ставрева и добави, че чака в края на седмицата министър Димов да направи обиколка в региона.

Най-после получихме и очертанията на нанесените точки на координатния указател и се надявам през днешния ден да е явен броят на засегнатите притежатели и площите на парцелите, които попадат в комплекса „ Калиакра “, сподели още тя.

Заповедта на министъра беше един от главните мотиви за митингите поради безапелационните забрани за осъществяване на строителни и всевъзможни селскостопански действия в нашия регион, което е поминъка. Ние доста изрично поставихме въпроса за наличието на Интегрирания проект за ръководство и желаеме преразглеждането му, уточни кметицата. Искаме и нова експертиза с външни специалисти и напълно ново картиране, сподели Ставрева.

Експерти

Интегрираният проект за ръководство е юридически от екипи на Българска академия на науките и специалисти на Софийския университет, тъй че забележките са за тях, само че това са най-хубавите специалисти в сферата, в това число и на европейско ниво, разяснява Ковачев.

Първоначалното идентифициране на предпазените зоните по Натура 2000 беше направено по план, който координирахме ние от „ Зелени Балкани “, сподели Градев. След оповестяването на зоните, през 2007 година, още веднъж беше предоставено на Българска академия на науките да прегледа териториите от Натура 2000 и още тогава беше доказано, че това е площта, дори се прибавиха няколко нови зони. Колко още изследвания, картирания и т. н., за какво още веднъж западни специалисти?, попита той.

Интегрираният проект за ръководство

Нина Ставрева прикани да се приказва за рестриктивните ограничения в интегрирания проект за ръководство, свързани със земеделие, лов на риба и туризъм има в Крайморска Добруджа.

„ В момента Интегрираният проект не е тематика – отговори Ковачев – тъй като според европейското законодателство първо би трябвало да има заповед за оповестяване на тази зона, би трябвало да сме си завършили процедурата и тогава може да вършим проект. Независимо какви нелепости написа в нашите наредби, тъй като те не транспонират вярно европейското законодателство. В момента има незаконосъобразна процедура, стартирана от министерството и през вчерашния ден толкоз хора се събраха в Министерски съвет да вършат едни незаконосъобразни процедури според европейското законодателство, единствено тъй като министерството не си е изпълнило задължението да издаде заповед за тази зона. И имаме един министър, който продължава да прави тези неща и сега подлъгва хората, а никой не разисква тези неща “.

Зони и забрани

Виктор Лучиянов от гражданската самодейност „ Да спасим Добруджа “ добави, че съгласно него картирането не е тъкмо и попита по какъв начин по този начин летището на Балчик и санитарните зони към него са попаднали в Натура 2000.

Хората не са специалисти и смесват нещата, отговори Ковачев. Те са две разнообразни зони – за птиците и за местообитанията, като във втората няма неща, които да не би трябвало да се включат. Но това не са степите, за които приказваме. Виждате ли по какъв начин се прави операция – приказваме за рестриктивните мерки и заповедта, която беше за степите, и започваме да се прехвърляме към летището, уточни той. Същите операции ги направи самият министър на 21 юли, съобщи екологът.

Вижте повече във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР