Кметът Здравко Димитров и вицето му по екология Анести Тимчев

...
Кметът Здравко Димитров и вицето му по екология Анести Тимчев
Коментари Харесай

Зико за пропуснатите срокове за 3,8 млн. лева: Ако някой го е направил нарочно, ще взема мерки

Кметът Здравко Димитров и вицето му по екология Анести Тимчев настояват, че спомагателните 3,8 млн. лв., които Община Пловдив би трябвало да внесе в Регионална инспекция за опазване на околната среда за отчисленията, не са изгубени.

„ Некоректно бяха дадени периодите. Не извинявам никого, само че имаше доста празници в тези 14 дни, които бяха дадени преди Коледа и се получи неприятна обстановка. Не са изгубени тези пари, разликата е дали да ги внесем в този момент, или в края на интервала. И на мен не ми е прелестно, тъй като можехме да работим с тези пари. Ако има отговорни, които са знаели за това и не са спазили периода, ще вземе съответните мерки”, съобщи кметът Здравко Димитров.

Припомняме, че поради проспан период от отдел „ Екология”, в този момент Общината ще би трябвало да заплати 7,7 млн. лв. за отчисления към Регионална инспекция за опазване на околната среда за депониране на отпадъците. Директорът Вяра Колева не бе спазила периодите и пуснала със 7 дни по-късно желаната документи към екоинспекцията. Те от своя страна са отказали понижение с 50% на отчисленията за депониран боклук. Поради това и цялата проект сметка на Община Пловдив бе модифицирана и е с 3,8 млн. лв. по-висока.

Зам.-кметът Анести Тимчев също настояваше, че парите не са изгубени, а просто има разлика във времето когато ще се внесат. Все отново обаче сподели, че тези средства са могли да бъдат спестени от бюджета на града.

„ След като подадохме документите към 30 ноември, от Регионална инспекция за опазване на околната среда за това понижение, а те ни дадоха фиктивен отговор, че желаят копие от тези документи, макар че съществуват електронно. Момичетата са съвестни( б.а. чиновниците в отдел „ Екология”), не са го създали преднамерено или от недовиждане, имали са поради коледните празници и са поставили удължение на периода, като ги внасят с 4 дни закъснение(б.а. предходният отговор бе, че има разлика от 7 дни – вместо 4 януари – 11 януари), а от Регионална инспекция за опазване на околната среда ни отхвърлят, въпреки настояването да е официално. Ние не сме съгласни, като внесохме тъжба в Министерство на околната среда и водите, като чакаме отговор след 4-5 дни”, сподели Тимчев.

В отговора на Регионална инспекция за опазване на околната среда обаче се споделя, че не са желали копия, а доказателства и спомагателна информация за количествата на отпадъчните материали по кодове, какви са количествата на депонираните боклуци, какво е количеството на отпадъците, минали през авансово отнасяне и други, а също и контракти от общото заседание на общините.

Според Тимчев въпросните 7,7 млн. лв. за 160 000 тона боклук, който ще депонира Общината в Шишманци и Цалапица, при всички положения са дължими, а разликата е дали да се внесат в този момент половината, а на края на годината другата половина.След това обаче направи едно конкретизиране.

„ Законодателят дава опция, в случай че смяташ, че ще се оправиш с депонирането, да преведеш половината пари, само че това не значи, че с другите 50% може да си правиш каквото си искаш. След като премине този интервал от 2022 година, до 2 години по-късно законодателят ревизирал това, а ти си извършил тези действия, той ти споделя – задръж си ги, само че в случай че не си ги извършил, върни ми ги тези 50% с лихвите”, сподели Тимчев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР