Кметът Йорданка Фандъкова връчи купата на победителя в първия градски

...
Кметът Йорданка Фандъкова връчи купата на победителя в първия градски
Коментари Харесай

Ангел Няголов спечели турнира Купа „София“

Кметът Йорданка Фандъкова връчи купата на спечелилия в първия градски шампионат по конен спорт Купа София на Ангел Няголов с кон Чакотаго.

Вестник „ Труд “, който е медиен сътрудник на надпреварата, наблюдава страстите на ездачи, уредници и фенове в топлия и безоблачен съботен ден.

Призьорът Ангел Няголов бе излъчен след втория манш на тестването с височина на трудностите 140 см. В него участваха първите осем състезатели от първия манш, в който се включиха общо 24 участника.
 5  3  2  6  tr  tr2
Сред тях стартираха и три деца, които показват националния тим за своята възрастова група и следва да вземат участие и на европейски шампионат. При децата първото място завоюва Ая Митева от клуб „ Конкур “.

Общият брой на конете-участници бе 40 и някои от ездачите участваха с повече от един кон.

В огромното класиране второто място зае Андрей Гочев с Балофина, а третото Апостол Тенев с Форт офДжулай.

За първи път в историята на столицата се организира сходен шампионат и стотици столичани бяха фенове в Южния парк.

Публиката показва забележителна просвета и дисциплинираност. Още при първото съобщаване, че в полза на ездачи и коне феновете би трябвало да запазят безмълвие по време на скачането, нито един от възрастните и малчуганите, заобиколили спортния плац от всички страни, не издаде и тон и аплодисментите звучаха едвам след последното затруднение.

За най-малките бяха обезпечени мъничко пони и кон, на които искащите се разхождаха гратис.

Кметът Йорданка Фандъкова призна, че предизвикването е било голямо за целия й екип поради множеството незнайни – това, че столици като Виена, Лондон и Париж организират такива градски шампионати от години е техен опит, а ние единствено сме окуражени да застанем паралелно с най-големите.

Теодор Шейтанов, ген. секретар на Българската федерация по конен спорт разяснява, че работата на специалистите от съответните общински служби е в основата на чудесно свършената работа.

„ Получи се прелестно – внушително, красиво и се трансформира в празник за всички, които посетиха шампионата “ – разяснява кметът. Охрана на колела, представители на „ Зелени системи “, специалисти от общината бяха непрекъснато ангажирани с обезпечаването на отлични условия както за състезателите, за терена и площите към зоната на шампионата, по този начин и за публиката.

Състезанието бе освен спортно тестване за спортистите – коне и техните ездачи, само че и опция за експертите да обяснят на публиката какво виждат и по какъв метод се образуват оценките и резултатите на ездачите.

В първото тестване стартираха най-малките деца, които скачаха със своите понита. За някои от тях стартовете съставляват голямо психическо тестване и единствено трупането на опит в действителна спортна среда им оказва помощ да се научат не просто да яздят добре, само че да се оправят и с вълнението преди всеки старт.

След тях проява по обездка направиха Райко Гануков, републикански и балкански първенец по обездка и неговата ученичка Мирела Райкова и екипен първенец в дисциплината от балканиадата през 2017.

В два манша протече прескачането на препяствия с височина на паркура от 140 см., а феновете схванаха, че и най-големите майстори в ездата и носители на голям брой награди и шампионски трофеи, не са застраховани от неточности, които натрупат наказателни точки.

Напълно безгрешно и през двата манша мина спечелилият Ангел Няголов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР