Кметът Йорданка Фандъкова предлага Столична община да кандидатства за безвъзмездна

...
Кметът Йорданка Фандъкова предлага Столична община да кандидатства за безвъзмездна
Коментари Харесай

За по-чист въздух София ще купи електробуси, трамваи и тролеи с еврофинансиране

Кметът Йорданка Фандъкова предлага Столична община да кандидатства за безплатна помощ от Европейския съюз, с цел да увеличи качеството на атмосферния въздух в София. Целта е да се получат 218 млн. лева по оперативна стратегия " Околна среда " за пазаруване на нови електрически рейсове (електробуси), трамваи и тролеи. Предстои на идната сесия на Столичния общински съвет да бъде прегледано и гласувано предлагането на Фандъкова.

То е конструирано в три обособени плана. Първият е за 30.3 млн. лева и е в партньорство на Столична община със " Столичния автотранспорт ". С тези пари ще се купят 55 нови електробуса и зарядни станции за тях. Те ще бъдат пуснати по направления за " довеждане " на пасажери до метрото и трамвайната мрежа.

Вторият план е със " Столичния електротранспорт ", с който общината ще кандидатства за финансиране на 30 нископодови бързозарядни електробуси, които да сменят дизеловите рейсове по линии на градския превоз. В плана се кандидатства и за втора позиция – доставка на 30 нови съчленени тролейбуси. Те ще сменят старите тролеи по линии № 6, 7 и 11. Общата сума по този план е 90 млн. лева

Третият план на Столичната община е за пазаруване на 25 нови нископодови трамвая, които ще се движат по линии № 4 и 18. Те ще костват 97.7 млн. лева

" Използването на нови трамваи, тролеи и електрически рейсове ще способства за доста понижаване на фините прахови частици (ФПЧ-10) и на равнищата на азотни оксиди ", отбелязва в претекстовете си Фандъкова. Така на процедура ще се поддържат задачите на " Програмата за ръководство на качеството на атмосферния въздух в София за интервала 2015-2020 година "

Вчера съдът задължи Столичната община да афишира стойностите на замърсяване на въздуха.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР