Кметът Йорданка Фандъкова очаква Столичният общински съвет отново да разгледа

...
Кметът Йорданка Фандъкова очаква Столичният общински съвет отново да разгледа
Коментари Харесай

Фандъкова отново иска забрана за влизане на старите коли в центъра на столицата

Кметът Йорданка Фандъкова чака Столичният общински съвет още веднъж да прегледа и да одобри въвеждането на нискоемисионни зони в София. Фондът за чист въздух ще поддържа напъните на столицата, с изключение на за въвеждането на нискоемисионни зони за транспортни средства, както и за битово отопление.

Фандъкова изясни, че към този момент са заменени отоплителните тела на близо пет хиляди семейства, а за още 1500 има подписани контракти.

Във импортираната за разискване в Столичния общински съвет план на разпоредба за нискоемисионни зони се предлага основаването на две зони за превоза.

Първата е зоната „ Малък кръг “ - в карето сред бул. „ Васил Левски “, бул. „ Патриарх Евтимий “, бул. „ Ген. Скобелев “, ул. „ Опълченска “, бул. „ Сливница “.

Втората е зоната „ Голям кръг “ в карето сред бул. „ Сливница “, бул. „ Данаил Николаев “, бул. „ Ситняково “, бул. „ П. Яворов “, ул. „ Атанас Дуков “, бул. „ Х. Ибсен “, бул. „ П. Ю. Тодоров “, бул. „ И. Е. Гешов “, бул. „ К. Величков “.

Фандъкова настоя за това, откакто подписа меморандум за съдействие с Фонда за чист въздух, с който Столична община ще си партнира за въвеждането на нискоемисионните зони. Изпълнителният шеф на фонда - Джейн Бърстън, съобщи, че това, което е дало резултат, е методът малко по малко и разширението на зоните една по една. Фондът за чист въздух надгражда към този момент свършената работа от Зелена София, изясни тя.

През юли обаче Столичният общински съвет отхвърли Наредбата за въвеждането на нискоемисионни зони в центъра на София, с които трябваше да се вкарат ограничавания за влизане в центъра на остарели коли или коли с невисок екологичен стандарт. Предложението бе отхвърлено за разглеждане от съветниците от Демократична България, Българска социалистическа партия, Вътрешна македонска революционна организация и самостоятелните съветници.

Подобряване качеството на въздуха и понижаване на нездравословните излъчвания от трафика и отоплението от твърди горива посредством въвеждането на нискоемисионните зони, е огромно предизвикателство, уточни Фандъкова.

Тя напомни, че в края на предходната година е бил показан отчет, финансиран от Фонда за чист въздух, в който се проучва резултатът от въвеждането на нискоемисионните зони на трафика. Проучването беше основано на опита и измерванията в други европейски градове, както и на база измерванията, които сътрудниците от " Зелена София " направиха през 2017 година и 2019 година, означи Фандъкова.

Според данните от него, след въвеждането на нискоемисионните зони и техния първи стадий, предусещащ прекъсване на най-старите 20-30 годишни коли, се чака шест-седем пъти понижение на азотните оксиди, както и намаляването на замърсяването с фини прахови частици.

" Това в действителност са съществени резултати, които чакаме да се реализиран ", сподели Фандъкова и добави, че с цел да бъде реализиран резултат, хората би трябвало да бъдат осведомени и уверени в изгодите от въвеждането на сходна мярка.

Изпълнителният шеф на фонда Джейн Бърстън изясни, че със " Зелена София " измерванията са били направени от коли, които се движат сега, което е дало информация за това какви коли има на пътя и какъв брой те замърсяват. Тя изясни, че отчетът е разгледал разнообразни сюжети за въвеждането на нискоемисионни зони. Тя напомни, че организацията за здраве е провела проучвания за съответни равнища на замърсяване в България, в съответни дни, в които тези равнища, са надвишавани. Установено бе, че в тези дни потребността от лекарска помощ за недоволства от пневмония е повишена с 60 на 100, с 47 на 100 е повишена нуждата от лекарска помощ за инфекции на горните дихателни пътища, означи Бърстън. Също по този начин в тези дни хоспитализацията на хора се е повишавала, сподели тя.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР