Кметът Йорданка Фандъкова и зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев представиха

...
Кметът Йорданка Фандъкова и зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев представиха
Коментари Харесай

Електробуси ще пътуват от "Слатина" до Симеоновския лифт

Кметът Йорданка Фандъкова и зам.-кмета по превоза Кристиан Кръстев показаха новия бързозаряден рейс, който ще облсужва линия 123.

© Юлия Лазарова Нови бързозарядни електробуси, наподобяващи по-скоро на тролеи, ще стартират да се движат по линия 123 от 17 януари. Те са общо три и са по поръчка на " Столичния електротранспорт ", който през 2018 година пописа контракт за доставката на общо 15 бързозарядни електробуса и 6 зарядни станции за 8.37 млн. лева, обезпечени със заем от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР).

Това разгласи през днешния ден столичният кмет Йорданка Фандъкова, като добави, че линията ще бъде с изменен маршрут - от автостанция " Гео Милев " през Студентски град до Симеоновския въжен превоз. Останалите 10 нови електробуса, доставени от българско-китайския консорциум " Хайгър-Аоуей " (Higer-Aowei), ще стартират да се движат по линии 84 и 184 доникъде на годината, а други два са аварийни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Различни технологии

За разлика от електричските транспортни средства с акумулатори, които се зареждат нормално нощем, електрическите рейсове по линия 123 ще се зареждат за 5-6 минути на крайната станция от маршрута - автостанция " Гео Милев ". Това се дължи на бързозарядната технология, която употребяват - вградени ултракондензатори, които са подобаващи за по-къси дестинации. Пробегът им ще е задоволителен за изминаването на дистанцията до Симеоновския въжен превоз и назад, който е общо 40 км.

" Електробусният превоз е най-чист за града, по тази причина София би трябвало да продължи да влага в това. Да, първичните разноски са по-високи, само че експлоатационните са в пъти по-малко, по тази причина и инвестицията се връща ", разяснява Фандъкова, като по този метод реферира към концепцията на общинския консултант Борис Бонев за повече газови рейсове вместо скъпи електрически, за които съгласно него София не е подготвена. Тя уточни още, че интервалите на придвижване на електробусите по линия 123 ще бъдат съкратени двойно - вместо на 50 минути рейсовете ще минават на 25. Въпросната линия пък до неотдавна се обслужваше от частната " Карат-С " на предприемача Миролюб Столарски, само че след приключването на контракта беше поета от столичното сдружение " Столичен електротранспорт ".

Бързозарядните рейсове се зареждат посредством пантограф на крайните станции за 5-6 минути.

Фотограф: Юлия Лазарова
Дигиталното в транспортния бранш

На представянето на новата линия участва и новият кмет по превоза Кристиан Кръстев, който преди пет години беше транспортен министър в служебното държавно управление на Марин Райков. Той разгласи, че до месец ще бъде направена " виртуална приемна ", посредством която жителите да поддържат връзка по-лесно с администрацията, като оферират своите хрумвания за оптимизация на превоза, тъй като " всеки през днешния ден има мобилен телефон ". Според него сполучлив вид е да бъдат провеждани и референдуми, с които да се взема решение осъществяването на нови хрумвания. " Отворен съм, с цел да обсъждаме всичко авансово ", уточни той.

Като едно от първите неща, върху които работи, Кръстев уточни усъвършенстването на пропускливостта на основни кръстовища. За задачата се възнамерява увеличение на лентите за изнасяне на трафика при " Тодор Каблешков " и " България ", както и смяна при регулацията на кръстовището при бул. " Царица Йоанна " и " Панчо Владигеров ".

Все още обаче няма изясненост в какво тъкмо ще бъдат вложени предстоящите спомагателни 12.5 млн. лева, които ще дойдат от нарастването на налозите за мощни и цапащи коли от тази година, и бяха обещания за оптимизация на градския превоз. " Необходимо е да се изготви проект за деяние и единна тактика за развиване на превоза. След като това се актуализира, ще приказваме съответно ", разяснява Кръстев пред " Капитал ".

Какво още пречи на " Слатина "

Пускането на новата линия ще даде опция на жителите на регион " Слатина " да стигат по-бързо до Студентски град, само че има още какво да се желае откъм по-добри транспортни връзки. Според районния кмет от " Демократична България " Георги Илиев рейсовете в кв. " Редута " натоварват прекомерно доста придвижването, като допустимо решение за отстраняването на този проблем е стартирането на по-малки и чисти рейсове, като тези, планувани за довеждащ превоз. Друго нещо, върху което би трябвало да се работи, е транспортната интеграция на квартал " Христо Ботев ", който, по думите на кмета, е изцяло откъснат от региона.

" Трябва да се построи транспортна и инфраструктурна връзка. В момента такава няма, тъй като проходът, който свързва квартала с другите елементи от региона, е затворен поради ремонт на влаковата линия. Сега хората, които живеят там, би трябвало да обикалят часове, с цел да заведат децата си на учебно заведение ", разяснява Илиев пред " Капитал ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР