Кметът Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на Топлофикация София ЕАД ...

Кметът Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на Топлофикация София ЕАД

Фандъкова ще преговаря за обновяването на "Топлофикация София" за 1.6 млрд.лева

Кметът Йорданка Фандъкова и изпълнителният шеф на " Топлофикация София " ЕАД да стартират договарания за осъществяването на препоръките в Плана за възобновяване и стабилизация на закъсалото сдружение . Това реши през днешния ден Столичният общински съвет с гласовете на ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация , " Атака " и Иво Божков от " Демократична България " . Другите от неговата група и Българска социалистическа партия гласоподаваха " въздържал се " и нямаше нито един " срещу " .

Планът е основан върху плана за рационализация на софийското парно на консултантската компания " Black & Veatch " . Капиталовите разноски за реализацията му са в размер на 860 млн.евро (1.67 млрд.лева). Пълна замяна на остарялото съоръжение , нови мощности за произвеждане на електрическа енергия , редом с топлоенергията (когенерации), както и развиване на преносната мрежа с нови 54 км тръбопроводи годишно са акцентите в американското предложение.

" С кого ще договаря Фандъкова и защо ? Защо ще й се дават пълномощия " , атакуваха общинските съветници от Българска социалистическа партия Милка Христова и Диана Тонова.При съставяне на ново държавно управление ще започнем договарания с министрите на енергетиката, на финансите " , даде отговор на офанзивата Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите. Не стана ясно макар че какво се планува за натрупаните отговорности на отоплителното сдружение за над 800 млн.лева.

Ще бъде ли обществено поносима стойността на парното след обновяването, разтревожи се Калоян Паргов, ръководител на групата на Българска социалистическа партия . Консултантът " Black & Veatch " искал няколко пъти годишно стойността на топлото да се актуализира по отношение на пазарните стойности на горивата.

Няма да има честа смяна в цената за отопление, успокои един от вносителите, Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС. Цитираната актуализация по отношение на пазарните стойности на горивата се отнасяла за други параметри в новите мощности.

В проекта е записано, че бъдещите когенерации може да бъдат и частна благосъстоятелност , а не на общинската " Топлофикация София " , запита Симеон Ставрев от " Демократична България " . Вносителите от ГЕРБ още веднъж успокоиха, че по-вероятно е новите мощности да се обособят в дъщерно сдружение на " Топлофикация София " , само че това предстояло да се разисква в бъдеще.

Срокът за модернизиране на " Топлофикация София " ще е към четири години, съгласно прогнозата на консултантската компания. Столичната община в този момент прави рехабилитация на 11 км тръби годишно и не е реалистично да ги увеличи на 54 км, както е заложено в проекта . Знаем потенциала на общинските сдружения " , означи Борис Бонев.

С обновяването на " Топлофикация София " упованията са да обезпечава налична топлинна енергия по финансово резистентен и екологично съгласуван метод минимум 25 години.

Източник: dnevnik.bg