Кметът Васил Терзиев е за затварянето на центровете за бежанци

...
Кметът Васил Терзиев е за затварянето на центровете за бежанци
Коментари Харесай

Терзиев: Никой кмет не би искал групи хора, които потенциално могат да създават проблеми

Кметът Васил Терзиев е за затварянето на центровете за бежанци в София, стана ясно на изключителното съвещание на Столичния общински съвет през днешния ден, свикано поради напрежението с мигранти в столицата.

В началото на съвещанието Терзиев акцентира, че доста от мотивите за новата мигрантска суматоха нямат нищо общо с бежанците.

" Важно е да не се политизират и да не се употребяват обособени произшествия за генерални изказвания ", акцентира той. " Надявам се тези битови произшествия да доведат до трайни промени на метода, по който мислим за сигурността в града, което е в полза на всички жители. Апелирах казусът да не се политизира. "

И предложи редица решения, които да успокоят жителите на София, живеещи наоколо до центровете за бежанци - разширение на видеонаблюдението в града (което съгласно него изобщо не е работило до неотдавна и не е обвързвано със системата на МВР), по-добро осветяване, жандармерия към центровете, повече и постоянни патрули на основни точки в града.

" Г-н Терзиев, по какъв начин ще свържете общинските камери с Министерство на вътрешните работи? Всички са свързани с Министерство на вътрешните работи от 2018 година ", означи Георги Георгиев от ГЕРБ.

" Аз по този начин и не разбрах какво съответно предвиждате за общинска полиция. Тук стана ясно, че жандармерията не може непрекъснато да охранява зоните. От тези 140 и няколко патрула - само че в действителност 15 патрула на дежурство - кого по-първи ще пазим? Колко патрула още са нужни, по какъв начин ще ги предвидим в бюджета? "

Георгиев означи и че няма планувани повече средства за видеонаблюдение - в противен случай, в финансовата стратегия на бюджета парите за сигурност в столицата в действителност са понижени.

На пряк въпрос на Мирослав Боршош (ГЕРБ) - дали поддържа тяхното предложение за затварянето на центровете за бежанци в столицата, Терзиев в началото сподели:

" Никой кмет не би желал да има групи хора, които евентуално могат да основават проблеми. Сигурно не е най-политически правилното изявление. От гледна точка на това какво ще реши страната с всички нейни структури, аз нямам надзор. Моята позиция е доста елементарна - по-малко проблеми, по-лесна ми е работата. "

Но акцентира, че това е решение на Министерския съвет и Държавната организация за бежанците - не на кмета. Попитан още веднъж от Боршош дали е за премахването на центровете, съобщи:

" Да, за премахването съм. "

След въпросите от общинарите микрофонът бе даден и на двама жители от " Овча купел ". Гергана Лазарова разказа за пияни, нападателни, буйни мигранти в своя квартал и показа, че живеят в боязън от тях. Поиска и действителни ограничения от районната и общинската администрация. Освен персонални истории, някои описаха и какви клипчета са гледали в обществените мрежи. Сподели и за малолетни деца - българчета, които се организирали по какъв начин да се бранят против мигрантите. 

Лазарова акцентира и че служителите на реда не си извършват отговорностите.

" Може да са ситуирани десетки служители на реда, само че в случай че просто пожелават прелестен ден на обещано лице, откакто са открили, че му липсват документи, нищо няма да се промени ", означи тя.

След нея се изрече и Йордан Тодоров - представяйки се като софийски жител, само че в действителност - несбъднат претендент за общински консултант на ГЕРБ. 

Той описа за прояви на " вербално принуждение ", подвиквания към дами и млади девойки, възпитаници, от групи бежанци.

" След това се появиха обири в търговски обекти. По-скоро не са и обири, това са грабежи. Влизат в едно помещение 15 индивида, основават блъсканица, взимат си каквото изискат, и си потеглят. "

Заседанието бе прекъснато от ръководителя - като от ГЕРБ оповестиха, че Терзиев е избягал от него.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР