Кметът на Възраждане“ раздавала жилища на самотни служители Съпругът на

...
Кметът на Възраждане“ раздавала жилища на самотни служители Съпругът на
Коментари Харесай

Общинари пилеят по гръцки острови пари за деца в риск

Кметът на „ Възраждане “ раздавала жилища на самотни чиновници

Съпругът на зам. кмета Татяна Димитрова е началник на пазарите в региона

Секретарят на общината получила над 40 хиляди лева през предходната година

Общинари от регион „ Възраждане “ си вършат семинари в Гърция и Испания, както и по курортите в България с пари от бюджета на Местната комисия за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни. Десетки командировки до островите Тасос и Корфу, както и до Барселона са подписани от кмета Савина Савова за публичните възпитатели, част от които са на основни постове в общината и по съвместителство са и членове на комисията.

Освен в чужбина, те постоянно прескачат и до Албена, Банско, Хисаря, Боровец, Поморие, Несебър, Сандански, Трявна. Според Савова, семинарите в България се провеждат от Централната комисия за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни и имат съвсем наложителен темперамент.

Служители обаче не се задоволяват единствено с по една командировка годишно зад граница. Заместник кметът Татяна Димитрова два пъти е била в командировка в Гърция през 2016 – през юни на Тасос, а през септември на Корфу. Не е пропуснала да прескочи за сметка на общината и до Барселона през май, през юли пък е била на семинар в Сандански. Главната счетоводителка Елена Бръмбарова също се е обучавала на Тасос и в Барселона, през 2017 година два пъти е пътувала в Гърция. Малина Кърчева пък през юни 2016 година е била на образование на Тасос и да затвърди знанията си през септември е прескочила до Корфу.

На обучителните семинари, несъмнено, участва и секретарят на Комисията Цветанка Петкова – още веднъж на обичаните гръцки осторви. Списъкът е дълъг, командировките са всяка година и костват значително на община „ Възраждане “. Пиарът на общината Пепа Илиева изясни любовта към южната ни съседка с стратегия за децата от ромските учебни заведения „ Моята първа икона – първи стъпки към Бога “. Имало една жена, която работела в музей на икони в Гърция, която изнесла лекция.

Общинарите биха могли и сами да си заплащат пътуванията до островите, тъй като заплатите в общината не са дребни. Само получените хонорари от секретаря на общината Дарина Енева през 2019 година са 40 327 лева Това прави по 3360 лева месечно. За съпоставяне кметът на София Йорданка Фандъкова получава по 2900 лева на месец. Решението кой какъв брой да взима на месец се взема от зам. кмета арх. Николай Диков и се подписва от кмета на региона. Изплащането на в допълнение заплащане за трудов стаж и професионален опит също зависи от Савова, твърди някогашната служителка в общината, в този момент пенсионерка, Елка Петрова. Тя не е получавала такова, за разлика от нейни сътрудници, начисленията на които стигат до над 30%.

Освен положителни заплати, има и други екстри да работиш в общината. Докато десетки фамилии чакат доста години за жилище, млади и неженени общински чиновници към този момент са се обзавели с такова и в множеството случаи в нови кооперации, за което „ Труд “ разполага с документи за раздадени жилища. Веселин Кирилов Тодоров, който не е женен, се е уредил с две стаи, вестибюл, кухня и сервизни пространства на бул. „ Димитър Петков “ през 2015 година Година по-късно в Зона Б – 5 жилище е получил и различен общински чиновник, който също е едночленно семейство – Виден Боянов Свиленов. Неговият общински апартамент е по непретенциозен. Стая, кухня и сервизни пространства. Жилище получава и Станислав Петрунов – еколог на общината, както и треньорът по футбол на сина на кметицата, която е кръстница на детето му. Шофьорът на Савова – Драгомир Драганов също получава общинско жилище, само че и пораства в службата – сега е основен експерт в „ Отбранително-мобилизационна подготовка при рецесии и повреди “ и дава отговор за класифицираната информация в общината. Той се е дипломирал преди десетина дни и до момента е правил активността без висше обучение. Докато десетки хора в тежко състояние чакат с години за общинско жилище, парцел получава и Цветанка Петкова – секретар на Местната комисия за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни. Всъщност тази комисия е доста забавна. Започва се с няколко индивида преди години, с цел да нарасне до 21 през 2020 година Членовете u получават в допълнение по 240 лева на месец за нелеката работа с сложни деца – повече от 60 хиляди годишноот бюджета на общината. Такива получава и Мая Стоянова, основен специалист в Жилищно настаняване, която обаче е в отпуск по майчинство и надали може да взе участие в много обемната активност. Освен спортни и културни мероприятия, които би трябвало да привлекат децата, комисията прави социално-превантивна активност с тези с рисково държание.

Служители настояват, че не е изключение и семействеността в общината. „ Възраждане “ е един от централните региони на София и тук се намират най-големия столичен пазар – Женският и пазарът „ Димитър Петков “. Служители на общината алармираха в „ Труд “, че има и спор на ползи, свързани с тях. Съпругът на заместител кмета на региона Татяна Димитрова – Драгомир Димитров, е изпълнителен шеф на пазари „ Възраждане “. Длъжността е с 3-годишен мандат и всеки миг би трябвало да е организира нов конкурс за апетитното място.

Кметът Савина Савова: Няма спор на ползи

Савина Савова има юридическо обучение. Работила е в Правния отдел на столичния регион “Красна поляна ”, от 2005 до 2011 година е секретар на регион “Възраждане ”, а кмет е от 14 ноември 2011 година досега.

– Г-жо Савова, за какво са раздадени толкоз общински жилища на ваши чиновници и за какво на самичък човек, имам поради Веселин Тодор е предоставено жилище от 60 кв. м., откакто по разпоредба би трябвало да бъде по-малко?
– Има комисия, когато човек е самичък в наредбата ясно е казано каква площ да получи. Ако някой е настаняван, то това е ставало по разпоредбите. Да, в настанените наематели, несъмнено, че има общински чиновници и безусловно всевъзможни хора, които са правоимащи и които са подали документи и са включени в листата. Да, Веселин Тодоров е настанен в общинско жилище. Веско беше наш чиновник, инженер, младеж. В годините обратно е имал картотека в “Красна поляна ”. След това беше наш чиновник, трансферира картотеката в регион “Възраждане ”. Направих информация, жилищната повърхност, в която е настанен, е 27 кв. м. Това едно таванско помещение, той е настанен съгласно разпоредбите на наредбата. Това е един младеж, отгледан от майка си единствено, който е в извънредно тежка витална обстановка. И когато сме могли да му помогнем, аз съм удовлетворена, че това се е случило. Когато премахнахме 25 ромски бараки, всяко едно от тези над 25 ромски фамилии, бяха настанени в общински жилища. Това е образецът по какъв начин би трябвало да се работи с тези хора. Вместо аз да съм отпуска някъде с детето си, аз от самото начало седнал съм и мисла обещано семейство дали е уместно да бъде в къща или в жилищен блок и по какъв начин биха реагирали хората, които живеят там.

– Съпругът на вашата заместничка Таня Димитрова е изпълнителен шеф на пазари “Възраждане ”, това не е ли спор на ползи?
– Съпругът на заместител кмета Таня Димитрова е определен за изпълнителен шеф на пазари “Възраждане ” от Столичен общински съвет, минал през нарочна процедура. Това е гласувано и признато от 61 общински съветници, като преди този момент той се е явил на съответния конкурс. Не виждам тук да има спор на ползи. Да, госпожа Димитрова е назначена от мен за заместител кмет доста години преди този момент. Няма спор на ползи.

– Какво постанова публичните възпитатели да си вършат съвещанията на остров Тасос, Корфу по няколко пъти в годината и то в курортния сезон за сметка на общината?
– Ами има такава процедура. Комисията работи целогодишно с деца в риск. На територията на региона има две учебни заведения, които са напълно с деца от ромския етнос, тъй че повярвайте в действителност работата е натоварена. Има и избран бюджет. Има такива случаи, в които има изнесени работни групи, срещи на публични възпитатели на комисията.

– А за какво на гръцките острови през сезона, в България не могат ли да имат срещи и образования?
– Имало е проведен подобен семинар, решили са чиновниците, че че може да се случи, има бюджет. Имало е такива и на територията на България. Работата на тези хора е целогодишна с деца в риск. И в действителност резултатите, които са реализирани за тези години по никакъв начин не са малко, което може да се види от статистиката и от броя, и от това, че се работи с тези деца, че понижиха фрапантно делата за противообществените прояви на малолетни и малолетни. В активността на комисията има доста образования, семинари с лектори на избрани тематики. Направена е преценка, че това образование, което се провежда е допустимо да се посети от наши чиновници. Местната комисия има собствен бюджет, който няма нищо общо с общинския бюджет.

– Но той не е ли даден за децата?
– Този бюджет е даден, както за мероприятия с децата, по този начин за образование. Дори чиновници да са били командировани и да са взели присъединяване в тези семинари и образования, това по никакъв метод не е ощетило бюджета за работа с деца.

– Защо специалистът по класифицираната информация в общината Драгомир Драганов е бил назначен със приблизително обучение на тази служба? 
– Първоначално беше водач, по-късно е назначен като старши експерт за класифицирана информация. През това време той се обучаваше по съответната компетентност. Назначението му се съгласува с дирекция “Сигурност ” на Столична община, за него се прави изследване. Нали разбирате, че в случай че той няма право да бъде назначен, аз няма по какъв начин да го назнача и няма по какъв начин да му бъде даден позволява до класифицирана информация. През предходната седмица си приключи висшето обучение с отлична оценка. Всяка една активност в този отдел се прави взаимно с преднамерено избрани чиновници от столична община.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР