Кметът на Варна поискал 16 млн. лева срещу акциите, които

...
Кметът на Варна поискал 16 млн. лева срещу акциите, които
Коментари Харесай

Кметът на Варна поиска 16 млн. лв. за акциите в панаира в Пловдив

Кметът на Варна изискал 16 млн. лв. против акциите, които общината има от „ Международен панаир Пловдив “. Това стана ясно от изказване на кмета на Пловдив Здравко Димитров на днешното съвещание на локалния парламент.

Става въпрос за акциите, които преди месец и половина градоначалникът на Варна Иван Портних предложи да се апортират от „ Международен панаир Пловдив “ в сдружението „ Пълдин Туринвест “. Тогава обаче ръководителят на локалния парламент Тодор Балабанов предложи точката да отпадне от дневния ред с претекста, че е получено писмо от Министерство на стопанската система, съгласно което, в случай че се вземе решение за прекачване, биха се нарушили наредбите на Закона за приватизация и следприватизационен надзор (ЗПСПК).

Сега точката е наново импортирана за разглеждане на идното за 10-ти декември съвещание.

„ Аз съм приказвал с кмета Портних. Иска 16 млн. лв.. Оттеглиха си предния път точката. Сега я вкарва отново по отношение на писмото на министерството, на министър Везиева. Сега им пишем нашето мнение и ще употребявам декларацията, която прочете колежката. Ще включим и декларацията, включваме и предходното решение на Общинския съвет. Ние не сме съгласни с това. Как може да сме съгласни!? “, разяснява малко по-късно кметът на Пловдив Здравко Димитров пред публицисти.

Днешното съвещание на Общински съвет в Пловдив стартира с послание от „ Демократична България “, прочетено от Веселина Александрова.

„ Всички помним събитията отпреди месец и половина по отношение на предлагането за апорт на акции от Международен панаир Пловдив АД, благосъстоятелност на Община Варна в сдружението Пълдин Туринвест АД. Едва ли има потребност да припомняме до какъв краен резултат ще докара подобен апорт. Същото предложение е още веднъж включено в дневния ред на Общински съвет Варна. Сесията им е планувана за 10 декември, петък. Изцяло без пояснение и до ден сегашен остава неизпълненението от страна на кмета Иван Портних на решението на съветниците във Варна акциите в Панаира да бъдат дарени на държавата “, се споделя в декларацията.

От „ Демократична България “ споделят, че пловдивският панаир с дългогодишната си история и принос за развиването на общината е горделивост за Пловдив.

„ Изключително рисково е да оставим цялостното предписание с него в ръцете на човек с ясно декларирани апетити към придобиване на в действителност скъпи общински парцели и чието бъдещо ръководство в по-голямата си част води до строителство на жилищни комплекси “, допълват групата съветници.

Те приканиха Димитров да отбрани ползите на пловдивчани и да проведете диалог с кмета на Варна Иван Портних, като упорства да отдръпна точката от дневния ред, да извърши решението на съвета от 2017 година за подаяние на акциите на страната.

Обръщат се и към сътрудниците си съветници от ГЕРБ и Българска социалистическа партия за България с апел да гласоподават на сесията срещу импортираното предложение, в случай че то не бъде оттеглено от варненския кмет.  „ Групата на Демократична България в Общински съвет Варна ще гласоподават срещу “, заявява Александрова.

Справка в уеб страницата на община Варна сочи, че фактически за 10-ти декември е импортирана наново за разглеждане отпадналата от октомврийското съвещание докладна. Тя е окомплектована с пет документа.

Единият е писмо от кмета Иван Портних с дата 15-ти октомври, което всъщност е докладната за взимане на решение с в детайли изложение на обстановката с двете сдружения. В него е разказано, че в сходство с Търговския закон е осъществена оценка на апортната вноска от 16 314 400 акции, представляващи 29% от капитала на интернационалния панаир. Акциите са остойностени от движимостите лица на 16 314 400 лв., като отчетът от осъществената експертна оценка е признат от Агенцията по вписванията, добавя кметът Портних.



(Кметът на Варна Иван Портних)

Отново е приложено и писмото на Георги Гергов – ръководител на СД на „ Пълдин Туринвест “ АД до община Варна от 30-ти август, с което й предлага съответната договорка. Приложени са и всички финансови одити, отчети и доклади на двете сдружения.

Също по този начин и писмото от министъра на стопанската система Даниела Везиева от 26-ти октомври, с което тя споделя на съветниците и кмета, че дефакто прехвърлянето на акции, които са благосъстоятелност на общината, към на физическо или юридическо лице с под 30% държавно или общинско присъединяване в капитала, каквото е „ Пълдин Туринвест “, се дефинира като приватизация.

„ Не без значение е фактът, че с гласуването на едно такова решение от страна на Оценка за съвместимост – Варна, за прехвърлянето на акциите посредством апортна вноска в „ Пълдин Туринвест “ АД ще се допусне придобиването от страна на последното на мажоритарно присъединяване в „ Международен панаир Пловдив “ АД и опция то да взема еднолично всевъзможни решения от компетентността на Общото заседание, без да може да се отбрани обществения интерес при гласоподаване – на страната и на Община Варна. Съгласно в този момент настоящия правилник на „ Международен панаир Пловдив “ АД решенията на Общото заседание се одобряват с болшинство 2/3 (две трети) “, разяснява министър Везиева.
Прецедент: Поръчката за варненските електробуси потегли към Брюксел и Кьовеши преди финала й
Поръчката за варненските електрически рейсове потегли към Брюксел и европейския прокурор Лаура Кьовеши още преди да е финализирана. И...

Прикачен е и протокол от съвещанието на постоянната комисия „ Собственост и стопанство “ към Общински съвет на 22.10.2021 година

Нов документ е становище от адв. Деяна Стефанова – адвокат-довереник при Общински съвет – Варна.

Тя е написала, че съгласно ЗПСПК „ приватизация е прекачване посредством продажба на български физически или юридически лица с под 50 на 100 държавно и/или общинско присъединяване в капитала или на задгранични лица на дялове или акции – благосъстоятелност на страната или общините от търговски сдружения “.

 

 
Отново: Мирише мощно на институционален опит Гергов да вземе Пловдивския панаир
Общинските съветници на " Демократична България " в Пловдив и Варна приканиха министъра на стопанската система Даниела Везиева да ревизира дали въ...



 

 

Тя счита, че наредбата е съответна и се отнася само при договорката продажба на дялове и акции.

„ В съответния случай предлагането е Общински съвет Варна да вземе решение за присъединяване в увеличение на капитала на „ Пълдин Туринвест “ АД, като освен това увеличение на капитала да запише нови акции от нарастването и да внесе цената им посредством апортна вноска по реда на член 73 от Търговски закон на акции от „ Международен панаир Пловдив “ АД “, е безапелационна адв. Стефанова. Тя прецизира, че продажбата и апортът са разнообразни покупко-продажби, апортът е необикновен тип договорка, само че не е продажба.  

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР