Кметът на Варна Иван Портних изпрати съболезнователен адрес до близките

...
Кметът на Варна Иван Портних изпрати съболезнователен адрес до близките
Коментари Харесай

Кметът на Варна изпрати съболезнователен адрес до близките на маестро Борислав Иванов

Кметът на Варна Иван Портних изпрати съболезнователен адрес до околните на доайена на българското диригентско съсловие – Маестро Борислав Иванов, дълготраен диригент, шеф, артистичен шеф и съветник на Държавна опера Варна.

„ Губим един създател, живял до последния си мирис на сцената. Съвсем скоро – през август 2021 година, чествахме неговата 90-годишнина и неповторимите 70 години на сцената, с прояви тук във Варна, в София и в Пловдив! Маестро Борислав Иванов ще бъде запомнен с високия си професионализъм в концертите и спектаклите на Държавна опера Варна, със своята ангажираност и осъществени прелестни хрумвания в Международния музикален фестивал „ Варненско лято “. Високо правя оценка неговия принос за развиването на културата във Варна, на Варненската опера и на фестивала в България и по света. Сбогом, Маестро! Благодарим ти!“, се споделя в съболезнователния адрес.

Изтъкнатият български диригент има в креативната си биография над 3000 оперни спектакли и симфонични концерти. Той е роден през 1931 година в гр. Варна. Учи в Първа мъжка гимназия и дирижира хора и оркестъра на учебното заведение. Учи и в Музикалното учебно заведение на родния си град. Завършва Държавната музикална академия – София – компетентност “хорово диригентство ” при проф. Георги Димитров и “оркестрово диригентство ” при проф. Влади Симеонов. Още като студент от втори курс на Академията управлява самодейни хорове, както и хора и оркестъра на Министерството на електрификацията. Държавният му изпит по оркестрово диригентство е с “Имало едно време ” на Парашкев Хаджиев с Варненската опера, като от този миг стартира дългогодишното и ползотворно съдействие на младия диригент с изтъкнатия композитор, както и безапелационната отбрана на българското музикално творчество.

След дипломирането си се прибира във Варна и точно тук са първите му изяви на професионалната оперна сцена.
През 1963 година на фестивала “Варненско лято ” е видян и оценен от изтъкнатия немски диригент Курт Мазур, който го кани на специализация в „ Комише опер “ в Берлин. На идната година Борислав Иванов получава неповторимия късмет да стажува при великия маестро Херберт декор Караян в Берлинската филхармония, който прави оценка гения на младия българин и го предлага за Генерал музикален шеф на симфоничния оркестър на Берлин. На този пост Борислав Иванов остава цели 40 сезона, като справедливо получава най-високата премия на Ф Р Германия “Големият кръст за заслуги ” – І степен, присъдена му през 1994 година от президента на страната Рихард декор Вайцзекер.

В интервала 1958 – 1970 година Борислав Иванов е диригент и заместител шеф на Варненската опера. От 1970 до 1975 е диригент на Пловдивската опера, а от 1975 до 1979 е шеф и основен диригент на Варненската опера.
От 1985 година още веднъж работи в Пловдив като диригент и шеф на Пловдивската опера.
От 1 септември 2004 година до декември 2007 година е шеф на Софийската опера. Междувременно е основен музикален шеф на Операта в Анкара и зам. общоприет музикален шеф и първи диригент на Операта в Касел, Германия.
От началото на 2010 година е поканен да заеме поста Главен живописен началник на ОФД – Варна, като неоспорим престиж в региона на българското музикално-изпълнителско изкуство.

Диригентът има повече от 100 заглавия в репертоара си от типичен и модерни композитори, сред които: “Ловци на бисери ” (Бизе), “Отело ”, “Аида ”, “Набуко ”, “Травиата ” (Верди), “Евгений Онегин ” (Чайковски), “Борис Годунов ” (Мусоргски), “Селска чест ” (Маскани) и други Голяма част от тях са кантатно-ораториални творби. Между тях най-често изпълнявани са “Кармина Бурана ” (Карл Орф) и Девета симфония (Бетовен).
Борислав Иванов постоянно гастролира с български оперни трупи на влиятелните музикални фестивали в Испания, остров Малта, Белгия, Дания, Италия, Корея и други
Дирижирал е спектакли на Болшой спектакъл, Дойчеопер и Щатсопер – Берлин, Виенската държавна опера и други За цялостната си креативна активност е награден с медал “Кирил и Методий ”, почетната премия “Пловдив ”, златен орден на Италианското държавно управление за заслуги към италианската оперна музика, както и с най-престижната премия на Германия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР