Кметът на Варна Благомир Коцев разпореди спешна проверка, защо още

...
Кметът на Варна Благомир Коцев разпореди спешна проверка, защо още
Коментари Харесай

Коцев нареди спешна проверка на Карантината

Кметът на Варна Благомир Коцев разпореди незабавна инспекция, за какво още при първата стихия се постанова възобновяване на бронировката на Карантината. След осъществен водолазен оглед е установено разкъсване на детайлите, които закрепват понтоните. Заради скъсани детайли е отстранена и сходната, която съставлява връзката от кея към понтона

Коцев е безапелационен, че ще сезира съответните органи, в случай че се откри, че длъжностни лица не са упражнили отговорностите си за надзор.

" Община Варна би трябвало да предприеме незабавни ограничения по възобновяване на бронировката на кейовата стена на пристанище Карантината за вълните да не нарушават целостта на оборудването ". Това заяви на постоянната оперативка при кмета Благомир Коцев през днешния ден шефът на общинското дружество " Общински паркинги и синя зона ", което обслужва пристанището, Младен Иванов.

Според отчета му, вследствие на вредите, нанесени от урагана на 18 и 19 ноември и вълнението на морето през последния уикенд, е нарушена бронировката от камъни на кейовата стена. По този мотив е осъществено инженерно проучване на хидротехническото оборудване на пристанището. Изводът е, че има потребност от незабавно възобновяване на компрометираните сектори по бронировката. Необходимо е да се слагат нови тетраподи, за вълните да не нарушават целостта на оборудването, сподели още Иванов. Съгласно анализите, за ремонта са нужни 1260 тетрапода - на първия стадий ще са нужни 515 броя 4-тонни тетрапода, а при втория стадий – още 745 броя тетрапода на обща индикативна стойност към 1,4 млн. лева без Данък добавена стойност. Щетите са заведени към застрахователното сдружение и се чака решение по проблема, изясни Иванов.

Кметът разпореди инспекция за какво се постановат възстановителни действия, откакто пристанището е скоро построено и е коствало на данъкоплатците милиони левове. Не може при първата стихия бронировката да се оказва компрометирана, а понтонът да се скъса. Как е строено и за какво не е разчетено оборудването да устоя на съответната мощ на вълните и вятъра, сподели той по време на следваща среща за изясняване на проблема.

По данни на Младен Иванов, след бурята е бил преместен и единият от четирите детайли от структурата на понтона. В резултат на това е предоставен водолазен оглед. При него е установено разкъсване на детайлите, които закрепват понтоните, спиране на кабели и скъсани детайли от сходнята, която съставлява парапетът, свързващ кея с понтона. Впоследствие на последното неспокойствие са скъсани всички заварки и сходнята е разглобена, за сигурност, изясни още Иванов. Той добави, че се чака производителят да даде оферта за ремонт на понтона и сходнята. Те също ще бъдат заведени към застрахователното сдружение.

Междувременно обаче се постанова Община Варна да предприеме ограничения, сподели още Младен Иванов. Кметът Коцев подреди да се изготви обстоен отчет за аргументите, довели до обстановката и за длъжностните и други лица, в чиито отговорности са строителните, контролните и надзорните действия по оборудването. Кметът предизвести, че ще сезира способените органи, в случай че се окаже, че има длъжностни лица от Община Варна, които не са осъществили контролните си функционалности, според закона.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР