Кметът на Триград Емил Гогушев се спусна с алпийско оборудване

...
Кметът на Триград Емил Гогушев се спусна с алпийско оборудване
Коментари Харесай

Кмет се спусна с въжета в дере до пещера „Дяволското гърло“, за да го почисти

Кметът на Триград Емил Гогушев се спусна с алпийско съоръжение – въжета, колани и каска, в дере до пещерата „ Дяволското гърло “, с цел да го почисти. Замърсеното с боклуци, най-много пластмасови бутилки, място е на изхода от пещерата, тъкмо под мостчето, на повече от 15 метра надолу.
„ В петък от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян, ми направиха наставление да се почисти този терен. Имали са сигнал от туристка и, въпреки че това е горски фонд, аз отидох да видя защо става въпрос, с цел да преценява. Реших, че ще коства към 500-600 лв. на общината, с цел да викат алпинисти. Затова слязох аз и за два часа работа почистих отпадъците “, описа кметът.
Той е пещерняк и планински лидер. Обучен е по времето, когато пещерата се стопанисваше от починалия Костадин Хаджийски.
„ Реката като е прииждала, тъкмо там е правила водовъртеж. Вижда се на фотографията, по какъв начин са завити дърветата. Обаче долу е плаващо и има дупки. Кухина е. Много е нежно, по тази причина се вързах с въжетата. Все отново имаше риск. Благодарен съм на Екатерина Гаджева - шефката на Регионална инспекция за опазване на околната среда, за предизвестието, тъй като на мен ми е доста неприятно, че се е позволила тази нечистотия “, добави Гогушев.

 
Според предписанието казусът трябвало да се реши до 20-ти август.
" Мислех си, че възлагането за такава активност би трябвало да мине по избран от закона ред, само че е нужно време. Кой знае общината по кое време щеше да успее да откри свободни алпинисти, дали има пари да им заплати. Ще стане едно бавене и няма да се оправим до крайния период. Ако пък закъснеят, ще глобят и мен, и общината. По-добре е да отида аз да си го изчистя, тъй като съм въпреки всичко лице на общината в селото ", уточни кметът на Триград.
По думите му негов дълг е да се грижи за селото.
„ Аз се нервирам, че и тези, които продават чай, са изхвърляли отпадъци. Предупредих ги да бъдат малко по-сериозни и да се отнасят с по-голям почит към природата. Това е наш, човешки, дълг. Не може по през целия ден да са там и каквито отпадъци имат, да не ги занесат горе, където има кошове, а да ги хвърлят надолу. Благодарен съм и на тази жена, която е пуснала сигнала, тъй като наши хора са там по през целия ден, виждат го това и нито един да не се обади, да не направи забележка и да каже: " Кмете, долу е извънредно нечисто! ", по тази причина ме боли най-вече. Не може културни хора, пристигнали от кой знае къде, да го виждат, а ние да не нехаем и да считаме, че това е обикновено, тъй като не е. Не може да считат, че реката ще пристигна и ще го измие, а то е тъкмо противоположното - реката като пристигна, ще донесе още повече, тъй като не престават да се хвърлят боклуци “, гневи се Емил Гогушев.
За да очисти терена, събрал шест чувала с отпадъци, като изстисквал бутилка по бутилка, с цел да понижи размера им.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР