Кметът на София Йорданка Фандъкова ще поиска държавата да премести

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова ще поиска държавата да премести
Коментари Харесай

Фандъкова мести МОЧА в музея

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще изиска страната да реалокира паметника на руската войска и скулптурните фигури от Княжеската градина и те да бъдат експонирани в Музея на социалистическото изкуство или върху различен подобаващ държавен терен отвън центъра на столицата. 

Това ново решение на СОС поддържаха след многолюден спор общинарите от комисията по просвета от ГЕРБ-СДС и " Демократична България " (ДБ). Димитър Антов от " Патриоти за София " се въздържа, а Калоян Паргов разгласи, че представителите на Българска социалистическа партия напущат съвещанието, оповестява " OFFNews ". 

Според проекторешението регионалният шеф на София би трябвало да предприеме всички нужни дейности, с цел да се извърши преместването, а основният проектант Здравко Здравков да провежда провеждането на конкурс за план за изменение на настоящия проект за регулация и застрояване и план на обстоен паркоустройствен проект на Княжеската градина. 

Докато преместването стане факт, ще бъде поставена информационна табела в региона на ПСА, на която да бъде указано, че монументът „ Паметник на Съветската войска “ символизира непозната мощ, оповестила война на България и окупирала страната. Подробният текст на публичната осведомителна табела следва да бъде направен взаимно от Катедра „ Нова и модерна история “ към Историческия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, Института за исторически проучвания на Българската академия на науките и координиран с Експертно-художествения съвет, назначен със заповед на Фандъкова. Срокът за поставянето ѝ е месец от приемането на решението от СОС. Текстът ще бъде и на британски език. 

Разходите по направата, монтажа и поддържането на публичната осведомителна табела ще бъде за сметка на общинския бюджет, написа още в проекторешението.  
 
Паметникът на руската войска е кух и рисков, той не е войнишки, не е и боен, стана ясно на съвещанието на комисията с ръководител Малина Едрева, което прегледа отчет на " Демократична България ", импортиран още през 2020 година.  

Паметникът на руската войска не е монумент, а пропагандно оборудване в центъра на София, акцентира съветничката Марта Георгиева (ДБ). Монументът не може да бъде интегриран в околната среда, разгласи арх. Борислав Игнатов. Княжеската градина е била детско царство, напомни той и предложи мястото да бъде върнато на децата. Колежката му Грети Стефанова акцентира, че окупаторите от паметника са същите, които в този момент избиват дами и деца в Украйна. 

45 години нашите татковци и майки гласоподаваха за комунизма, политическият ни хайлайф се кланяше на Съветския съюз, този монумент е знак на нашата угодливост, на нашия позор - дано стои там. Не ни вкарвайте във вашия филм, желаете да мобилизирате електората си, вкарвате този монумент преди избори, разяснява Димитър Антов от групата " Патриоти за София ".  

Да пазим паметника на позора и да споделяме на народа си - в центъра на София, вие сте срам, сервилни сте, е празна теза, не води до национално самочувствие, сподели арх. Борислав Игнатов (ДБ). 

Кой би държал на стената си у дома портрета на килъра на своя татко, цитира Марта Георгиева Панфилов. 

Българският народ не е угодничав, говорете и за тази част от народа ни, която беше избита без съд и присъда, съобщи Борислав Бориславов от Съюз на демократичните сили. 

Представителите на Българска социалистическа партия няма да участваме в гласуването на този отчет, съобщи Калоян Паргов от Българска социалистическа партия. Паметникът не е общинска благосъстоятелност, не знам какво решаваме през днешния ден. Войната на паметниците ще спре ли войната в Украйна, попита риторично той. 

Това оборудване е построено през 1954 година, не е обвързвано с Втората международна война, а с (идея с) пропагандата за да бъде сплескан българския дух, сподели Грети Стефанова. Нека отиде в музея, никой не желае да го унищожава, акцентира тя. 

Виждам добър знак, че Българска социалистическа партия ще замълчи по тази тематика, разяснява арх. Игнатов. Продължаваме да събираме подписи, отговори Паргов и напусна съвещанието на комисията. 

Не наскърбявам българския народ, че е угодничав, а че сервилната част от него взима връх. И сега сме в подобен интервал, другото е " Макдоналдс говорене ", разгласи Антов. 

Областният шеф разпореди ремонт, само че единствено на плочите извън. Докато беше министър на културата, Велислав Минеков ми сподели, че не е правено проучване на металната част, а в действителност стоманената структура, която Минеков мислел, че е вътре, липсва, изясни кметът на регион " Средец " Трайчо Трайков. 

Демонтаж на монументи на Червената войска се случва в цяла Европа, акцентира Александър Шпатов от гражданската самодейност за унищожаване на ПСА. Предлагам решението на Столична община да има увод, тъй като това решение има историческо значение, ще послужи и като основа за бъдещи решения на национално равнище, добави той. И предложи МОЧА да бъде ограден с защитна мрежа. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР