Кметът на София Йорданка Фандъкова посети инсталацията за изгаряне на

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова посети инсталацията за изгаряне на
Коментари Харесай

Фандъкова черпи варшавски опит в горенето на отпадъци

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети инсталацията за изгаряне на боклуци във Варшава.
Администрацията на централноевропейската столица кандидатства за финансиране по европейските стратегии, с което да разшири инсталацията си за смесени битови боклуци , оповестиха от Столична община.

Действащата апаратура е с потенциал 60 хиляди тона годишно, а с новата се възнамерява потенциалът да доближи 305 хиляди т./г.
По време на работно посещаване във Варшава кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с направения план за уголемение .

 Фандъкова пази инсталацията за горене на боклуци в София
Фандъкова пази инсталацията за горене на боклуци в София

Във Виена имало 4 такива съоръжения, едната дори станала туристическа атракция

Администрациите и на Варшава, и на София аплайват за съфинансиране от Европейската комисия . Проектът за уголемение на инсталацията за изгаряне на боклуци на Варшава е с планирана стойност 1 милиарда злоти или 500 млн. лева .

Във Варшава инсталацията работи от 2000 година " Трябваше да отговорим на недоверието на част от хората, свързани с работата и чистотата на въздуха. Сега данните демонстрират, че няма проблеми с чистотата на въздуха , даже може да се каже, че въздухът е много по-чист в този момент , от преди.
Жителите на Краков, Познан, Бидгошч , където също към този момент работят съоръжения за изгаряне, се убедиха, че няма никакъв проблем ", съобщи шефът на общинската компания за ръководство на отпадъците Пьотр Лешчжински.

Инсталацията създава топло и електрическа енергия и работи със суха система за отнасяне на димните газове .

 Инсталацията за горене на боклуци в София цели да налее пари в
Инсталацията за горене на боклуци в София цели да налее пари в " Топлофикация "

Следствен отдел към окръжна прокуратура бърза да утвърди решението за построяването на апаратура за изгаряне на боклуци

Във Варшава работят още няколко уреди за ръководство на отпадъците. Те също са построили и цех за механично-биологично отнасяне на отпадъците , какъвто от 2015 година работи и в София.

Компанията, която дава отговор за отнасяне на отпадъците във Варшава е 100% общинска благосъстоятелност, какъвто е и моделът, който следва в София , посочи Фандъкова.

В Полша работят към 120 съоръжения за механично-биологично отнасяне на отпадъците . В инсталацията на Варшава се изгарят смесените битови боклуци, които преди този момент са минали през развой на сепариране.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР