Кметът на София Васил Терзиев е съгласувал протеста на футболните

...
Кметът на София Васил Терзиев е съгласувал протеста на футболните
Коментари Харесай

Кметът Терзиев „съгласувал“ протеста срещу БФС без становище от СДВР, против правилата

Кметът на София Васил Терзиев е съгласувал митинга на футболните почитатели против управлението на Българския футболен съюз, без да изиска мнение от Столична дирекция на вътрешните работи, каквато е практиката при такива събития. Това съобщи пред отрасловата парламентарна комисия министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

По думите му съгласуването на митинга се е случило часове преди събитието и по тази причина до последно Министерство на вътрешните работи е имало настройка, че се провежда нерегламентиран митинг.

„ В деня на митинга разбираме, че този митинг към този момент е координиран. Практиката обратно в годините е постоянно преди координиране (от Столична община, бел. ред.) да се желае мнение от Столична дирекция на вътрешните работи. Това не е направено. Затова до последно имахме настройката за проведен нерегламентиран митинг, след което стана ясно, че е координиран. И трябваше единствено в границите на деня да създадем организацията. Тъй като знаехме, че за първи път исторически враждуващи агитки ще се съберат, оценихме, че мероприятието е рисково и взехме решение да изкараме оптимален брой чиновници – към 1500 души. Ако не бяхме взели това наше решение да изкараме толкоз мощ, можеше следствията да са доста по-големи “, съобщи вътрешният министър.

Ресорната комисия в Народното събрание изслушва вътрешния министър Калин Стоянов. Той дружно с основния секретар на Министерство на вътрешните работи, шефовете на Столична дирекция на вътрешните работи и жандармерията дават информация на депутатите за организацията и защитата при митингите против БФС, довели до погрома в София предишния четвъртък.

Имаше много стъклени бутилки, които хвърчаха против полицейските чиновници, кофия за боклук, които към момента не горяха. И тогава към този момент когато имахме и ранени гарждани от протестиращите, както и много огромни вреди от протестиращите, взехме решение, че главната маса от почитатели, които жестоко нарушаваха публичния ред, да бъдат изтласкани към бул. „ Евлоги Георгиев “, съобщи шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Любомир Николов.

„ Бяхме изправени пред няколко незнайни. Витаеше в пространството, че ще има мач и кротичък митинг. Имаше неизясненост дали футболната среща ще е в София, Пловдив, Кърджали или друго място. Накрая се взе решение да е в столицата, без аудитория. За няколко часа трябваше да обезпечим митинга. Имаше проект. Определени бяха оперативни региони и щаб “, съобщи основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев. След това шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Любомир Николов описа в елементи предисторията на това, което се случи в четвъртък. Ето какво описа той:

Месец преди мача Столична дирекция на вътрешните работи имаше информация за протестно шествие на столични и пловдивски футболни агитки, които ще се провеждат и дружно ще стачкуват спокойно по време на футболната среща. Още тогава сме уведомили БФС и кмета на София. Имахме няколко срещи със зам.-шефа на БФС. Бяхме единомислещи, че ни чака предизвикателство. Припомниха ни събития от 2019 година, когато почитатели издигаха неразрешени знаци, издаваха маймунски звуци, с което компрометираха българския футбол. Роди се концепцията мачът да бъде изнесен в различен град. Заявлението на уредника Ивайло Грозев беше за „ Гурко “ и „ Евлоги Георгиев “. Имаше и неразрешени протестни дейности. Фенове се събираха на бранш Б на Националния стадион. Другото на стадион „ Българска войска “. Част от най-крайните членове на агитките имаха желание да нахлуят на стадиона и да изразят недоволството си против БФС. Затова оградихме стадиона. Около 17 ч. имаше 1500 души, в това число унгарци. След това се насочиха към „ Орлов мост “ и го блокираха за 20 мин. 95% от почитателите не носеха обозначителни знаци на футболен тим. Повечето носеха плакати с апел за оставка и българското знаме. След като шествието спря на „ Орлов мост “ ръководителят на митинга организира диалог с тях, в който са декларирали искане да се причислят към митинга. С това присъединение експанзията ескалира. Изстрелваха ракети, които попадаха в кордона от служители на реда. Апелирахме митинга да остане кротичък. На първа линия имаше чиновници с жилетки „ Антиконфликт “. Когато забелязахме експанзията на почитателите, подменихме чиновниците с по-високо въоръжени чиновници на Столична дирекция на вътрешните работи и жандармерията. Замеряха ги с камъни, плочки, колове, чупеха дърветата, хвърляха димки, бяха пръскани със спрейове. Започнаха да разрушават кордона с кофи за боклук, които бяха засилвани към нас. Ръководителят на мероприятието разпореди да дойде водното оръдие. 10 минути по високоговорител бяха предупреждавани да спрат с експанзията, с цел да не бъде употребявано оръдието. Агресията се усилваше. Задните редици от митинга хвърляха предмети, които падаха върху главите на протестиращи от предните редици. Издърпахме ги и ги качихме в коли за спешна помощ. Част от тези хора бяха снимани и се оплакаха от полицейско принуждение. Към този миг по никакъв метод служителите на реда не са навлизали в протестиращата група. След като машината с водната бликам стартира работа, беше ориентирана на по-високо, с цел да ги предизвести още веднъж. Протестиращите станаха още по-агресивни и започнаха да чупят паркирани коли на жители. Тогава взехме решение да ги изтласкаме нагоре към спортното министерство. Тогава започнаха да палят буса, да чупят колите ни. Овладяхме обстановката без жертви. От заведението, в което служителите на реда влязоха, изведоха лицето, което беше запалило буса. Срещу него е издигнат обвиняване и е арестуван под стража от съда.

Равносметката е следната – арестувани 38, 33 ранени служители на реда и 19 жители. 24 от арестуваните са санкционирани за безчинство и имат възбрана за навестяване на спортни събития. Други са упрекнати за владеене на опиати.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР