Кметът на София Васил Терзиев е предприел стъпки към реставрация

...
Кметът на София Васил Терзиев е предприел стъпки към реставрация
Коментари Харесай

Васил Терзиев със стъпки за спасяване на три сгради, които са паметници на културата


Кметът на София Васил Терзиев е подхванал стъпки към реституция на 3 здания, монументи на културата в столицата, които са в неприятно положение. Това заяви самият той във фейсбук и даде обещание да се погрижи за 250 постройки, които съставляват културна полезност.

Ето и целия му пост:

Преди две седмици обявихме началото на процеса по реституция на емблематичната постройка на хотел „ Париж " на бул. „ Княгиня Мария Луиза ". Тогава поех ангажимент да опитаме да се погрижим и за още от тези 250 здания, монументи на културата в София, които са в неприятно положение. Ето я идната стъпка:

Подадох писма до министъра на културата и шефа на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) за преразглеждане на мненията за три здания в центъра в града. Това са здания, които са застрашени да изгубят своята културно-историческа стойност и изцяло да изчезнат заради капиталови планове, предвиждащи тяхното надстрояване, продължение или изцяло срутване.

Първата постройка е на ул. „ Любен Каравелов " 34, издигната е през 1941 година и е един от присъщите мостри на архитектурата в жанр „ рационализъм ", непокътнати в София. Тя е била благосъстоятелност на видния български правист, държавник, историк и журналист проф. доктор Константин Кацаров. Заявените капиталови планове трансформират параметрите на постройката, стила и културно-историческата й стойност.

Втората постройка се намира на ул. „ Мизия " 9.
 
В нея е живял известният художник и учител проф. Симеон Велков. Отрицателни мнения към този момент са дадени и от кмета на регион " Средец " и Български народен комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места.

Третата постройка е на ул. „ Стара планина " 9 и е част от избраната в Закона за културното завещание охранителна зона на архитектурно-строителна недвижима културна полезност „ Учебна постройка, някогашна Първа мъжка гимназия ".
 
Вярвам, че тези здания могат да бъдат възобновени в достоверния си тип и да се употребяват. София няма по какъв начин да има бъдеще, в случай че не се грижи за историческите си полезности като част от недвижимото културно завещание.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР