Кметът на Широка лъка Васил Седянков поиска създаването на Център

...
Кметът на Широка лъка Васил Седянков поиска създаването на Център
Коментари Харесай

Широка лъка поиска създаване на Център за надарени деца

Кметът на Широка лъка Васил Седянков изиска основаването на Център за надарени деца. Със подпомагане за създаване на Центъра за надарени деца в Широка лъка се ангажира ръководителят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Идеята пред него и народния представител доктор Красимир Събев бе показана от кмета Седянков и днешните будители в родопското село - шефовете на музикалното и на главното учебно заведение. Подобен модел към този момент е съществувал в Широка лъка преди години, като в този момент желаят да го надградят.

Стана ясно, че деца от Смолян, Кърджали, Хасково, Благоевград, които са останали сираци или са в многодетни, обществено слаби фамилии, са идвали в Широка лъка, учели са главно обучение в локалното учебно заведение, като редом със наложителните часове били обучавани да свирят на няколко музикални инструмента, да танцуват или да пеят. Щом завършели главното си обучение, те кандидатствали и учели в Музикалното учебно заведение и след това се осъществили сполучливо в живота.

Една от задачите за основаването на Център за надарени деца е да се обезпечи поддръжка както за главното, по този начин и за междинното учебно заведение. Инфраструктурната подготовка към този момент я има. Крило от настоящия Дом за деца, лишени от родителска грижа, е реконструирано. Направени са три мезонета с печки, със независими пространства, занималня, кухни и така нататък Остава да се откри формулата за реализиране на тази концепция, която се поддържа от жителите на селото. Предстои тя да бъде показана пред министъра на труда и обществената политика.

Ангажимент и за енергийната успеваемост и отоплителната система на Националното учебно заведение за фолклорно изкуство пое Цветан Цветанов. Той организира диалог с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, чийто съвет бе да приготвят план за кандидатстване по стратегиите към енергийното министерство.

" Ние всички бяхме впечатлени от гения на децата от Музикалното учебно заведение от четирикратното им присъединяване в съпътстващата културна стратегия на Българското европредседателство. Със своя гений те заредиха с положителна сила всички наши посетители и ние като домакини бяхме горди от сполучливото им и завладяващо показване ", уточни Цветан Цветанов. Той акцентира, че ще търси трайно решение на проблемите, които са му сложени от кмета на Широка лъка и шефовете на учебните заведения.

По думите на кмета Седянков с реализирането на няколкото плана Широка лъка още веднъж ще стане нравствен и образован център.

С разпореждане на Министерския съвет от 7 август т.г. на община Смолян бе отпусната сумата от 760 846 лева за реституция и акомодация на остарялото учебно заведение " Св. Пантелеймон " в двора на църквата. Наскоро патриарх Неофит и митрополити от Светия синод посетиха селото, с цел да отбележат 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан, който е роден в Широка лъка. Честването бе проведено от Пловдивската митрополия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР