Кметът на Русе Пенчо Милков зае първо място в класацията

...
Кметът на Русе Пенчо Милков зае първо място в класацията
Коментари Харесай

Пенчо Милков е първенец по откритост и отчетност според Асоциация „Прозрачност без граници“

Кметът на Русе Пенчо Милков зае първо място в класацията " Индекс на локалната система за честност " на международната коалиция за битка с корупцията „ Прозрачност без граници “.

На формален конгрес бяха показани годишните резултати, които отразяват антикорупционния потенциал на основни институции и браншове: общински съвет, кмет, общинска администрация, локални политически партии, бизнес, медии, гражданско общество, общинско опазване на здравето. Разгледани бяха положителните образци в провеждането на политиките за успеваемост, бистрота и отчетност на локално равнище.

 „ Контролът е същностна задача на ръководството, само че доста по-лесно става за един началник, в случай че допусне системата да се следи освен от неговите очи, а и от очите на обществото. Когато получаваш противоположна връзка от жителите, видяното, чутото и установеното ти оказва помощ. Управлението е в името на жителите и би трябвало да става дружно с тях “, разяснява кметът Пенчо Милков.

Индексът за Местната система за честност 2015 година предлага относителен разбор на общините в 27-те регионални центрове в България и се базира на информация от необятен кръг източници с времеви обсег последните две години (официални документи, извършени профилирани наблюдения във всяка една от обхванатите общини, информация, получена по реда на Закона за достъп до социална информация).

Няколко основни практики водят кмета на Русе на челното място. Сред тях са предоставеният на жителите достъп до деловодната система на администрацията, с който те в действително време ревизират развиването по преписките си, и постоянните седмични доклади, които са общодостъпни във Facebook и на формалния уебсайт на Общината. Като добър образец са регистрирани още десетките електронни услуги, анкетите за противоположна връзка от жителите, поддържането на графа за въпроси от русенци и отговори на кмета, издание на годишни доклади за ръководството, поддържането на настояща страница с капиталови планове за Русе и доста други.

В изявление за предаването " Преди всички " на БНР изпълнителният шеф на асоциацията Калин Славов изброи най-често срещаните проблеми при общините: липса на стратегия за активността на кмет, липса на доклади за тази активност, Общински препоръки, чиято гласност стига до оповестяването на лист с имената на общинските съветници.

“Накратко - всичко, което дава чувството за видимостта на активността на тези общински препоръки ", разяснява Калин Славов.Според него в доста от случаите връзката с жителите е подценена или силите не са стигнали.

“Не имам вяра да попаднем на случай на някаква зла предумисъл ”, уточни той и добави, че с малко помощ и тенденция нещата биха могли да се подобрят.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР