Кметът на Русе Пенчо Милков се срещна с новия директор

...
Кметът на Русе Пенчо Милков се срещна с новия директор
Коментари Харесай

Кметът на Русе обсъди съвместни действия с новия директор на РИОСВ инж. Цонка Христова

Кметът на Русе Пенчо Милков се срещна с новия шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда инж. Цонка Христова броени дни след назначението ѝ, с цел да обсъдят взаимните си дейности за ограничение замърсяването на въздуха.

„Трябва да спрем тези, които замърсяват“, безапелационна бе инж. Христова.

По отношение на фините прахови частици, за които общините имат контролни функционалности, Пенчо Милков показа, че за пръв път от години равнищата в Русе са толкоз ниски. През цялата 2021 дните с превишения на ФПЧ са били 27, през 2020 – 55, а през 2019 година – 42, при норма от 35 дни годишно. Кметът изрази подозрение, че строително-ремонтните действия на ВиК могат да покачат тези стойности, само че бе безапелационен, че работата няма да спре.

„ Заложили сме подмяната на близо 1400 печки на дърва в целия град с нови, чиновниците ни продължат да глобяват случаи на нерегламентирано горене от семействата и продължаваме да мием постоянно улици и булеварди, с цел да се оправим със запрашаването “, сподели кметът.

Повдигнат бе и въпросът за промишлените замърсители. Двамата бяха единомислещи, че с изключение на чиновниците на Регионална инспекция за опазване на околната среда, инспекции в предприятията би трябвало да правят и представители на Дирекцията за народен строителен надзор. Инж. Христова изрази подозрение, че някои от компаниите в общината не употребяват построените пречиствателни съоръжения според проектираното. В тези случаи ДНСК може да упражни надзор и да спомага за издаването на наставление за затварянето им.

Обсъдени бяха и извънредно неприятните условия на труд в индустрията. Общото мнение е, че е неприемливо оценката на риска на работното място да се прави от частни компании и страната би трябвало да си върне пълномощията в това отношение.

Във връзка със основаването на Обществен съвет по околна среда от общината шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда сподели, че не би попречила жителите да вземат участие в инспекциите, в случай че имат такова предпочитание. Още през днешния ден инж. Христова ще се срещне с представители на еко организациите, с които да разиска проблемите на околната среда в Русе и опциите за взаимна работа с Неправителствени организации.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР