Кметът на Русе Пенчо Милков излезе с лична позиция във

...
Кметът на Русе Пенчо Милков излезе с лична позиция във
Коментари Харесай

Пенчо Милков: Днес народна представителка от Русе изнесе непроверени факти

Кметът на Русе Пенчо Милков излезе с персонална позиция във фейсбук профила си за скандалните обвинявания на депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова

Припомняме, че Атанасова твърди, че публичната поръчка за анаеробната апаратура на Община Русе имала основни нарушавания. Депутатката, родом от Дулово, само че определена от Русе, се базира на неизвестен сигнал. Това очевидно е ядосало русенския градоначалник, който въпреки да не загатва персонално нейното име, я упреква в неистина.

Ето постът на Милков, който публикуваме без редакторска интервенция:

"Вярвам, че задачата на един депутат е да работи за жителите на България и на региона, от който е определен, а не да брани частни търговски ползи.

Само три процедури за инженеринг на анаеробна апаратура има в България - в Благоевград, Бургас и Русе.

Фирмата, в чийто представител се трансформира една депутатка от Русе, завоюва процедурата и в Благоевград, и в Бургас, против единствено един участник.

В Община Русе обаче, откакто отворихме оптимално изискванията за кандидатстване, се явиха 8 компании. Избран е реализатор, а въпросната компания е отстранена от присъединяване в процедурата.

В публичното пространство за компанията има информация, че се проверява от европейските органи за разходване на европейски средства по Оперативна стратегия „ Околна среда “.

Заради отстраняването си от русенската поръчка компанията е подала тъжби до Комисията за отбрана на конкуренция, която приема, че отстраняването ѝ е правомерно. И Върховният административен съд удостоверява, че декласирането на компанията е вярно.

Днес националната представителка, определена от Русе, изнесе в общественото пространство непроверени обстоятелства. Макар депутатите да имат право на достъп до всякаква информация от всяка институция, тя не е търсила информация в Община Русе. От изказването осъждам, че не се е допитала и до Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд. Така без инспекция на обстоятелствата става представител на компания, отстранена по социална поръчка.

По реализацията на плана сме в непрекъсната връзка с Министерството на околната среда и водите и управлението на оперативна стратегия „ Околна среда “. Изграждането на тези 3 анаеробни съоръжения е значимо освен за Община Русе, само че и за цялата страна.

Какво е значимо да се знае:

По всички публични поръчки в Общината се явяват голям брой претенденти. Не ограничаваме конкуренцията, не вършим процедурите За или Против дадена компания и това може да се види от всеки жител на уеб страницата на Община Русе.

Ако депутат има потребност от информация, постоянно би могъл да приказва с кмета и да си обясни обстоятелствата. Като правист е редно да се запознае с документите по преписката.

Сигналът бе изпратен до мен, само че защото в Община Русе не кметът, а зам.- кметовете са възложители по публичните поръчки, след приемането му се свързах с външния съветник по плана - сдружение, определено от предходния кмет от ГЕРБ.

Преди да получа мнението на консултанта и на комисията, не намирам за обикновено да си приказвам с депутати през медиите.

До момента националната представителка, изявила се като представител на компания, не ме е търсила по какъвто и да било въпрос и не е предложила нищо, с което да помогне за община Русе. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР