Кметът на район Връбница“ Младен Младенов, който отговаря за програмата

...
Кметът на район Връбница“ Младен Младенов, който отговаря за програмата
Коментари Харесай

Райски газ – проблемното забавление


Кметът на регион „ Връбница “ Младен Младенов, който дава отговор за програмата за предварителна защита и противопоставяне на неразрешени субстанции в столичния регион, с разяснителна акция за някои от най-опасните пристрастяващи субстанции и рисковете от тях.

Какво е божествен газ?

Диазотен оксид (Nitrous oxide - N2O), прочут повече от 200 години. В медицината към момента се употребява като анестезия при хирургични интервенции, само че единствено в случай че е разбъркан с О2. В някои страни използването на божествен газ към този момент е неразрешена.

Намиращ приложение в кулинарията за пълнене на аерозолните флакони със сметана, райският газ е употребен и при моторите с вътрешно горене - прибавен към горивото, той усилва мощността им.

Този божествен газ, който младежите купуват и използват

за забавление в заведения и на празненства, се продава в капсули, с които се пълнят балони, от които се вдишва.

Юноши описват, че за няколко минути чувството е все едно се пренасяш в друго измерение, става ти еуфорично, а след това доста смешно. Други разказват, че се усещат все по-замаяни, усещат трептения в главата, даже зрението им се замъглява.

Опасностите

Най-честата заплаха е несъответстващо държание - човек е зашеметен, с изменени усещания, не усеща болежка, губи съгласуваност, може да падне и да се удари.

Друга заплаха е задушаване заради липса на О2, защото в действителност младежите дишат чист диазотен оксид. Когато се употребява в медицината, той най-често е смесен с 30% О2, само че този, който се продава, може даже да убие човек, тъй като при вдишването не се приема О2. Човек губи схващане и не усеща, че се задушава.

Повечето рискове са свързани не със самия резултат от газа, а с метода на приложимост – той може да навреди, в случай че се вдишва неведнъж в един ден. Ефектите от прекомерната приложимост може да са трайни – измръзване на устните, натравяния, частична парализа, под паника офанзиви, дълготрайна загуба на централизация и увреждане на дихателните пътища, сърдечно-съдови и неврологични проблеми, изключително когато райският газ е в композиция с алкохол и опиати. Честото поемане унищожава витамин В12 в тялото, което може да докара до злокачествена анемия, парализа и гърчове.

Забавлението, което дава райският газ, завършва бързо (между 30 секунди и няколко минути). Проблемът е, че резултатът настава доста внезапно - безусловно за 20 секунди достига до мозъка и душeвността няма опция да се приспособи.

Има голям риск от развиване на психическа взаимозависимост към упойващите свойства на райския газ, тъй като той, сходно на алкохола, амфетамините и метамфетамините, е психоактивно вещество.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР