Кметът на Пловдив Иван Тотев и кметът на район „Западен“

...
Кметът на Пловдив Иван Тотев и кметът на район „Западен“
Коментари Харесай

Дадоха официален рестарт на зоопарка в Пловдив

Кметът на Пловдив Иван Тотев и кметът на регион „ Западен “ Димитър Колев рестартираха публично строителството на зоологическата градина. Изграждането му бе стопирано за близо три години след серия от тъжби от страна на еколози.

Рестартирането на плана стартира с молебен за сполучливото довеждане докрай на зоопарка, отслужен от отец Георги и отец Пантелеймон, след което кметовете инспектираха строителството. Почти цялата инфраструктура към този момент е построена, като дейностите са на равнище Акт 10. От фирмата-изпълнител увериха, че сега, в който получат Акт 11, ще са им нужни към 27 дни до приемането на Акт 15. Оттам топката е в общината, която безспорно бързо ще оформи и документите за Акт 16, с което зоологическата градина ще бъде пусната в употреба. Според всички, най-реалистично е през лятото зоопаркът да бъде напълно подготвен и към този момент да приема гости.

„ Работим законосъобразно и се стараем оптимално да опазваме природата. Опитахме се да запазим оптимално доста на брой дървета, като планът беше преправен съгласно съществуващите здрави дървесни типове, засадихме и нови. Идеята на зоопарка бе да е допустимо най-близо до природата, а животните да се усещат добре в хабитатите си. Доказателство за това е и семейство диви зеленоглави патици, които сами са се заселили в пространството, предопределено за водоплаващи птици и живеят към този момент няколко месеца там “, съобщи кметът Иван Тотев.

Той още веднъж напомни, че площта на зоопарка е увеличена над 4 пъти – от 9 декара на остарелия, до 40 в този момент. В този терен са построени 22 естествени хабитата, като сега край Гребната база към този момент живеят 10 маймуни. Предстои да дойдат още 7 маймуни, три мечки, 5 броя елени лопатар, 6 муфлона, гълъби, зеленоглави патици, 8 броя камерунски кози, 2 броя декоративни патици от типа „ Мандарина “, 3 пауна и турска патица. В бъдеще тук ще живеят още фазани, сърни, антилопи, чакал, патагонска мара и виетнамски свине. За по-екзотичните животни пък се договаря с разплодник от Словения. Вълкът Бисер, който преди години бе един от дребното жители на остарелия зоопарк в Пловдив, се намира в зоологическата градина в София. Интересното е, че той е на към 20 години и тъкмо поради напредналата си възраст няма да бъде връщан назад в града под тепетата. Кметът Иван Тотев още веднъж удостовери, че ще съблюдава обещанието си и ще внесе за гласоподаване в общинския съвет предложение, когато и да бъде приключена зоологическата градина, до края на 2019-та входът за нея да е безвъзмезден.

Официалното рестартиране на дейностите през днешния ден поставя завършек на сагата с пловдивския зоопарк. След дълго спиране, няколко тъжби и правосъдни каузи, Пловдив най-сетне е на път да се снабди с сходен ъгъл.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР