Кметът на Общината нееднократно е поставял въпроса за това, че

...
Кметът на Общината нееднократно е поставял въпроса за това, че
Коментари Харесай

Д-р Цветан Ценков приветства предложението Видин да получи статут стара столица на България

Кметът на Общината неведнъж е поставял въпроса за това, че нашият град има цялостното право да бъде разгласен за една от старите столици.

Темата бе коментирана и на проведената от него на 10 януари тази година среща с видинските депутати Петър Миланов, Филип Попов и Иво Атанасов, който е и един от вносителите на входения през вчерашния ден в Народното събрание законопроект за старите столици.

Д-р Ценков приветства законодателната самодейност, с чието реализиране Видин ще има действителен късмет да заеме полагащото му се място като град с богата история и просвета и да се трансформира в притегателна туристическа дестинация. Много значимо е и това, че в законопроекта са избрани териториите на селищата остарели столици, където град Видин е посочен със средновековната цитадела „ Баба Вида “ и груповата археологическа недвижима културна полезност „ Бонония “. По този метод ще се даде опция страната да дава целеви средства всяка година по бюджета на Министерството на културата за изследвания, проекти и планове за консервация и реституция на недвижими културни полезности и за маркетингови действия по туристически артикул „ Стари столици на България “.

От началото на своя мандат кметът на Община Видин лобира за това Видин да получи статут на остаряла столица на България. В писмо до министъра на културата Атанас Атанасов, изпратено на 7.01.2022 година доктор Цветан Ценков отбелязва: „ Като последна средновековна столица на България, нашият град заслужава да заеме полагащото му се място и да се трансформира в исторически, културен и туристически център на Северозапада. Видин е един от мощните духовни центрове на страната ни и врата на България към Европа. Възможностите за неговото развиване би трябвало да са сериозен ангажимент на страната, тъй като единствено с решаващата поддръжка от нейна страна бихме могли да изпълним желанието за възраждането на нашия град и превръщането му в привлекателна дестинация с неповторими и съхранени културно-исторически монументи “.

В продължение на напъните за развиване на туристическия капацитет на Видин, на следващия ден (28.01) доктор Ценков ще организира работна среща с екипа, разработващ план за нова съвременна визия на Крайдунавския парк, където се намират най-големите забележителности на нашия град. Тя планува основаване тук-там за културни прояви, създаване на нови уреди за спорт и велоалеи, LED осветяване и видеонаблюдение. По този метод паркът, който е монумент на парковото изкуство ще стане още по-привлекателен за жителите и гостите на Видин.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР