Кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров, заедно с кметът

...
Кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров, заедно с кметът
Коментари Харесай

Кметовете на Вършец и Берковица подписаха договор за компостираща инсталация

Кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров, дружно с кметът на община Берковица инж. Милчо Доцов, подписаха контракт за безплатна финансова помощ за създаване на компостираща апаратура на битови боклуци с министъра на околната среда и водите Нено Димов. Церемонията по парафиране на контракта се състоя в Министерството на околната среда и водите. Стойността на подписания контракт е 3 739 389.06 с Данък добавена стойност.
Целта на плана е да се понижи количеството депонирани биоразградими боклуци, генерирани на територията на общините Вършец и Берковица, посредством разделното събиране и оползотворяване на зелените битови боклуци. Тази цел е в сходство с европейските и националните цели за поетапно понижаване на количествата на биоразградимите битови боклуци, предопределени за депониране. Проектът способства и за възстановяване на ресурсната успеваемост, като в следствие от инвестицията отпадъкът ще се трансформира в оползотворяем запас – компост.
Другото значимо значение на плана е да се обезпечи нужната инфраструктура за разделно събиране и оползотворяване на зелените битови боклуци в общините. Капацитетът на компостиращата апаратура ще е 3 700 т./г. и ще бъде ситуирана на територията на Община Берковица. Компостиращата апаратура ще преработва разделно събрани зелени битови боклуци от обитаемоте места на територията на двете общини и ще създава първокачествен компост. Ще бъдат обезпечени и машини, техника и контейнери за въвеждане на системата за разделно събиране и превозване до компостиращата апаратура на зелените биоотпадъци в община Вършец и община Берковица. Ще бъдат доставени 232 броя пластмасови контейнери за разделно събиране на зелени боклуци с размер на всеки резервоар 1,1 куб.м, 1 брой камион за превозване на разделно събрани зелени боклуци, 1 брой бордови автомобил и 1 брой шредер.
Социално-икономическите изгоди от осъществяване на плана са ориентирани към възстановяване на качеството на околната среда за жителите в двете общини и откриване на нови работни места.
С осъществяването на плана общините Вършец и Берковица ще усилят количеството на рециклирани и оползотворими боклуци и ще се понижи количеството на депонирани боклуци в Депо Монтана. Друга изгода за двете общини е понижението на отчисленията по чл.64 от Закона за ръководство на отпадъците с 50 %. С сполучливото привършване на оценката на плана и сключване на контракт за безплатна финансова помощ цената на извоюваните планове от община Берковица за интервала 2015-2018 година по линия на национално и европейско финансиране възлиза на 29 млн. лв..
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР