Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров заслужи поредно отличие

...
Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров заслужи поредно отличие
Коментари Харесай

Живко Тодоров: Не всички земеделци карат скъпи коли, държавата да ги компенсира, след като разрешава вноса от Украйна

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров заслужи следващо отличие от състезанието " Кмет на годината " в тазгодишното издание на премиите, проведени от Kмета.bg. Той взе огромната премия за огромна община и бе отличен за целия си мандат 2019 – 2023 г.  по време на 11-тото издание на състезанието. Информационна организация " Фокус " беше медиен сътрудник на събитието.

" Аз съм малко или доста привързан, тъй като в Старозагорския район може би има най-голямо наличие на аграрни производители. Това, което знам за бранша е, че картината не е тъкмо такава и не всички карат скъпи коли ", изясни градоначаникът пред " Фокус " и направи анализ на събитията от последните дни и митингите на земеделците. Пред медията ни Живко Тодоров разкри и своята прогноза за започващата след броени дни предизборна акция за локалните избори и политическата конюнктура у нас като цяло.

Как се чувствате още веднъж като кмет на годината, откакто заслужихте и признанието през мандат?

Приятно, несъмнено. Но в това време е много задължаващо, тъй като знаете, че кметовете имат доста проблеми за решение. Ако би трябвало да сложим в една директория тези, които са решени и тези, които не са, тази с нерешените проблеми сигурно ще бъде доста по-голяма. Така че предизвикването да си кмет, е в действителност голямо. И се веселя, че в тази ситуация хората са оценили работата. Използвах опцията, че съм тук и от тази естрада да прикани сътрудниците кметове на последната сесия, която следва преди изборите, да подкрепим Община Царево, тъй като нещастието там в действителност беше доста огромна и би трябвало да сме съпричастни със своите сътрудници. 

Как тъкмо ще подкрепите Община Царево?

Финансово, несъмнено, тъй като хората имат потребност от средства, с цел да се възстановят по-бързо към естествения си метод на живот. На последната сесия на Общинския съвет ще внесем предложение, с което да създадем подаяние за общината по сметка, която е дадена от тях, благотворителна. 

И една равносметка за Вашата работа досега да извършите. Ще бъдете и кандидат-кмет в идващия мандат. 

Равносметката ще я създадат хората и оценките, несъмнено. Що се отнася до провокациите – те не бяха малко през този мандат. Като вземем поради КОВИД, който минахме, войната, рецесията с цените, политическата рецесия в България. Не беше по никакъв начин елементарно през тези четири години, само че аз имам вяра, че огромна част от сътрудниците са се справили добре, тъй като виждам по какъв начин се трансформира страната на всички места, където обикалям, и считам, че България върви напред, въпреки и не с темповете, с които всички желаеме. Разбира се, за изборите – следва да разберем напълно скоро кои ще бъдат всички претенденти. Аз персонално ще разглася в неделя надлежно дали ще бъда претендент за изборите и ще направя своята равносметка за миналите четири години. Така че ви поканвам, в случай че желаете – заповядайте в Стара Загора в Летния спектакъл в 7:00 часа в неделя. 

Неофициално обаче се знае, че сте един от претендентите, към които най-голямата политическа мощ резервира доверието си. За Вас това огромна отговорност ли е или по-скоро справедливо предопределение за свършеното дотук? 

Считам, че е огромна отговорност. Винаги съм го приемал по този начин. Човек, стартира ли да витае в облаците и да си мисли, че с него стартира и свършва, всичко нормално приключва с политиката. Така че постоянно съм се старал да бъда ниско на земята и да мога по този метод да бъда доста по-трезв в преценката си. Надявам се, че хората в Стара Загора правят оценка работата на администрацията, тъй като един кмет не е самичък. Той работи постоянно с огромен екип и там е в действителност главната задача и предизвикателство – да се откри и подобаващия екип, с който да се работи. 

На прага на предизборната акция огромен " съспенс ", очакване, се очерта към имената на някои основни кметове. Как очаквате да преминат тези избори? Новото е, че има и " сглобка " -  както сами я дефинираха във властта - сред съперници за властта в този момент на локалните избори? И може ли това да размести пластовете политически? 

Смятам, че интригата на някои места ще бъде огромна, изключително в София се обрисува да е по този начин. Така че аз поисквам триумф на най-хубавите претенденти. Нека жителите да изберат тези, които смятат, че ще ги преведат през нужните стъпки, с цел да станат градовете им по-добри за живеене. Що се отнася до така наречен " сглобка “, за която говорихте – считам, че в случай че няма удари под кръста и се води естествена акция, толерантна имам поради, без да се употребяват компромати, неистини и обвинявания, каквито сме виждали през годините, считам, че има опция това да устои и да не наруши взаимоотношенията сред сътрудниците. Ако обаче се стигне до противоположното, считам, че няма да е добре. Така че приканвам всички претенденти и най-много политическите сили да се държат отговорно, да не си служат с неистини, компромати и да бъде конфликт на хрумвания, тъй като хората имат потребност от това, а не от неистини. 

Докато се организираше церемонията по желание на Кмет на годината вътре в залата, на открито в София напрежението е съществено. Земеделците, които бяха на блокадата от Долни Богров, заплашиха, че потеглят към София, по-късно земеделският министър Вътев отиде при тях. Как се отнасяте Вие към този проблем? Подкрепяте ли земеделците, тъй като те не са единствено зърнопроизводители, а от доста браншове и във Вашия район също?  

Вижте, аз съм малко или доста привързан, тъй като в Старозагорския район може би има най-голямо наличие на аграрни производители. Това, което знам за бранша, е, че картината не е тъкмо такава и не всички карат скъпи коли. Има и доста хора, които работят доста по-малки територии – те също ще пострадат от всичко това. Така че за мен страната би трябвало да откри механизъм да компенсира, откакто се позволява вноса от Украйна, да компенсира тези производители, които потвърдят, че финансово не могат да устоят на това предизвикателство. Но всичко е въпрос на документи и сметки. Трябва да бъдат поканени съгласно мен от Министерство на финансите и там съответно да се види за всеки един, тъй като всред тях има и огромни, които съгласно мен могат да минат доста по-леко през това, само че по-малките – евентуално за тях ще бъде по-големият товар. Така че дано да се отграничат и да се създадат точни изчисления и кой с какъв брой би трябвало да бъде подкрепят. 

Таймингът за всичко е доста значим, това се случва отново в навечерието на акцията и за локални избори. Обвиниха протестиращите, че имат и политически претекст. За вас има ли такова нещо или вярвате на протестиращите, които споделят " Те не пазят труда ни, би трябвало да го създадем сами и е време за обединяване "? 

Със сигурност всеки един митинг постоянно се употребява и политически. Въпросът тук е всеобщите претенции, които се оправят към държавното управление, да бъдат рационални и надлежно да се седне в действителност на масата за договаряния, тъй като никой няма изгода от блокади на страната, никой няма изгода от това да си губи времето на хората. Така че аз отново ще прикани да има разговор и да се седне с съответни сметки и в действителност всеки да потвърди каква ще бъде вредата му, с цел да може вероятно да се подкрепи от страната. 

Благодаря Ви. 

И аз Ви благодаря.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР