Кметът на община Пловдив Здравко Димитров бе избран за председател

...
Кметът на община Пловдив Здравко Димитров бе избран за председател
Коментари Харесай

Кметът на Пловдив ще ръководи Регионалния съвет за развитие в Южен централен район

Кметът на община Пловдив Здравко Димитров бе определен за ръководител на Регионалния съвет за развиване в Южния централен регион за идващите 4 години. През новия програмен интервал 2021 – 2027 година Регионалните препоръки за развиване имат основна роля в планирането, избора и реализацията на планове с европейско и национално финансиране. Новият състав на Регионалния съвет за развиване избра за заместник-председател - Хасан Азис, кмет на община Кърджали и заместник-председател на УС на НСОРБ.

Здравко Димитров
Изборът се организира посредством скрито гласоподаване посредством профилирана онлайн платформа. В главния състав на Регионалния съвет за развиване влизат 16 представители на общините от района и регионалните шефове. Членове на съвета са представители на бизнеса, неправителствени организации, научни и просветителни структури, както и излъчени от министерствата и централни институции представители.

Кметът Здравко Димитров благодари за гласуваното доверие, като уточни, че ще работи отговорно на тази позиция и чака подпомагане от всички общини в Южен централен регион. „ Ще се съобразим със спецификата и потребностите на всяка една от зоните и ще координираме общи дейности за привличане на повече евросредства “, конкретизира той.

Целта е понижаване на несъответствието на териториите на междурегионално и вътрешнорегионално равнище. По този метод Съветът ще има по-съществена роля поради делегираните повече отговорности и пълномощия.

Съгласно Закона за районното развиване РСР разисква и утвърждава плана на интегрираната териториална тактика за развиване на района за обмисляне от равнище 2, реализира консултативна функционалност при правенето на проектите за интегрирано развиване на общините на своята територия и преглежда въпроси, свързани с цялостното развиване на плановия регион. Съветът извършва функционалности по ръководство, съгласуване, наблюдаване и надзор на осъществяването на интегрираната териториална тактика за развиване на съответния район, взе участие в процеса на асортимент на планове, съфинансирани от Европейските структурни и капиталови фондове, от други европейски фондове и финансови източници, в това число финансови принадлежности, и от съответното национално съфинансиране и дава писма за поддръжка по отношение на присъединяване на български сътрудници в планове по стратегиите за трансгранично съдействие.

На своето първо съвещание членовете на РСР одобриха разпоредбите за работа на Съвета и актуализираха своите представители в Комитетите за наблюдаване на оперативните стратегии и Тематичните работни групи, които приготвят стратегиите за новия програмен интервал. Регионалният съвет за развиване на Южния централен регион включва представители на общините от областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково. Представител на Националното съдружие на общините в Република България в състава на РСР юристът Десислава Стойкова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР