Кметът на Община Пловдив е задължен да предостави цялата документация

...
Кметът на Община Пловдив е задължен да предостави цялата документация
Коментари Харесай

Осъдиха кмета за укриване на информация

Кметът на Община Пловдив е длъжен да даде цялата документи за осъществяването на транспортния план на обща стойност 44 млн. на управлението на партия " Демократична България ". Решението е на Върховен административен съд във връзка на отхвърли на Иван Тотев да оповести данните.

Отказът е незаконосъобразен, изрично е мнението на Върховен административен съд. Върховните магистрати анулираха решението на Административен съд-Пловдив, който беше удостоверил отхвърли на градоначалника. Общината е наказана да заплати разноските по делото за двете инстанции, оповестиха от " Демократична България ".

Демократите упорстват да получат отговор по какъв начин и кой в Община Пловдив е ощетил пловдивчани, като е разплатил сумата от съвсем 8 200 000 лева за електронната система в градския превоз. Тя коства 20 млн. лв., или половината от средствата, обезпечени за транспортния план по оперативна стратегия " Регионално развиване ". Електронното таксуване в градските автобуси трябваше да бъде въведено при започване на 2016 година, само че и сега не работи изцяло, както изисква договорът, подписан от Община Пловдив и испанската компания " Индра ".

Недоумение провокира и фактът, че след просрочието на контракта не са поискани неустойки от изпълнителя. Те са в размер на близо 82 000 лв. дневно, което прави общо съвсем 5 000 000 лв., настояват от " Демократична България ".

Предполага се, че Министерство на регионалното развитие и ръководещият орган на плана са подведени с погрешни доклади, с които от Общината са уверили, че договорът е изпълнен в период и в цялостен размер. Укриването на информацията навежда на подозрения, че администрацията на града се опасява документите да не станат публично притежание.

Съдът категорично напомня на Община Пловдив, че когато информацията, до която се желае достъп, е обвързвана с повишение на прозрачността и отчетността за публичен интерес, тя следва да бъде предоставена. Пловдивчани имат право да желаят по-отворено, транспарантно и отчетно ръководство, безапелационни са демократите.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР