Кметът на община Марица Димитър Иванов, коментира какво се е

...
Кметът на община Марица Димитър Иванов, коментира какво се е
Коментари Харесай

Димитър Иванов: „Марица“ се превръща в най-бързо развиващата се община в България

Кметът на община " Марица " Димитър Иванов, разяснява какво се е трансформирало в общинската политика по време на ръководството му.

- Г-н Иванов, Вие сте кмет на община „ Марица “ към този момент трети мандат. Какво се промени в общинската политика по време на Вашето ръководство?

- Най-важното, което успяхме да реализираме за тези 10 години, е построяването на взаимно доверие сред общинското управление, администрацията, локалната власт във всяко обитаемо място, жителите и бизнеса. Всъщност, повода за сполучливите планове, които всички дружно реализирахме през годините, е точно доверието посред ни, което с течение на времето става все по-голямо.

Построени бяха доста предприятия, които дадоха прехранване на значително поданици на община „ Марица “. Само от началото на 2022 година до момента, на територията на селищната система са планувани вложения на стойност 500 млн. лева Това е показателно за положителния бизнес климат в община „ Марица “ и за вярата, която бизнесмените имат в навременното, качествено и безпроблемно обслужване, което им дава администрацията. Фактът, че доста компании избират да реалокират производството си тук, някои от тях - големи корпорации, изнасящи продукцията си по целия свят, значи, че община „ Марица “ продължава да се развива с интензивни темпове и се трансформира в най-бързо разрастващата се община в България.

- Фактът, че Ви преизбират за 3-ти път приказва за доверие на Вашите гласоподаватели към Вас? Това не завиши ли упованията на хората към администрацията и съответно към Вас като кмет?

- Още от първия ми мандат управлението на община „ Марица “ и администрацията подвигнаха доста високо летвата на ръководство. Заедно с повишението на доверието към нас, жителите на община „ Марица “ усилиха и условията си. Това е повода ние непрестанно да се развиваме, да се усъвършенстваме и да се стремим с общи старания да надграждаме всичко, което сме създали досега.

Приоритетът, който си бяхме сложили в предходните два мандата, бе да създадем комфорт и да осигурим щастливо детство на най-малките ни поданици. Построихме 10 нови детски градини, спортни зали, десетки детски и спортни площадки, направихме ремонт на учебните заведения и изградихме нови.

Сега пристъпваме към решаването на най-сложния проблем – ремонт на пътната инфраструктура. При встъпването ми в служба като кмет в някои обитаеми места заварих потънали в тиня улици. С горделивост мога да кажа, че за 10 години към този момент сме построили над 40 км асфалт. Започнахме да реконструираме стратегически улици, които се употребяват от най-вече хора във всяко обитаемо място. Не се отхвърляме, макар че строителството на пътната инфраструктура от една страна изисква доста средства, тъй като примерно с парите, нужни за една детска градина, можем да асфалтираме две-три улици, а от друга - инвестицията е по-незабележима, защото детското заведение се посещава от цялото село.

Аз желая да благодаря на всички държавни управления, помогнали до момента на община „ Марица “ за отпуснатите средства за възстановяване на пътната инфраструктура. Администрацията разполага с планова подготвеност за създаване на улици и пътища, тъй че чакаме и отсега нататък помощ от страната. Естествено община „ Марица “ употребява всяка опция да кандидатства по европейски и районни стратегии, с цел да продължи със строителството на улици и пречиствателни станции.

- По какъв метод международната пандемия от ковид, която върлува през последните 2 години, се отрази на община „ Марица “?

- Най-тъжното е, че загубихме доста другари и човешки животи, както и скъпи фрагменти и чиновници в общинската администрация, които като специалисти в своята област, помагаха на хората и бизнеса. Въпреки това ние не сме спрели да работим и да обслужваме популацията по време на пандемията. Доволен съм, че бяхме единни и в най-тежките моменти продължихме да оказваме помощ на възрастните хора и на жителите, изпаднали в неволя.

Заради рестриктивните мерки, които се отразиха отрицателно на всички нас не успяхме да честваме нашите обичайни празници, които от епохи съхраняват българския дух. Две години нямахме събори, а позитивните страсти, които носят събиранията ни, са от огромно значение за жителите на община „ Марица “. Духът на хората тук е висок, те са работливи и всеотдайни във всичко, тъй че, когато би трябвало да работят - работят, само че обичат и да се веселят и да се радват на живота по всевъзможен метод.

Надявам се, с отшумяването на пандемията, да възродим традициите и всички ние още веднъж да се радваме на неповторимите български традиции, песните и танците на нашите самодейци във всички обитаеми места.

Общината не е спряла да работи през тези нелеки 2 години, въпреки и с по-бавни темпове, тъй като огромна част от чиновниците ни минаха през заболяването. Така че се оправдавам на бизнеса и жителите, в случай че се е наложило да изчакат повече време за съгласуването на избран документ. Стараем се всяка година да подобряваме административното обслужване, като задачата, която сме си сложили, е то да стане напълно електронно.

Разбира се ограничаващите ограничения дадоха отражение и върху стопанската система в селищната система, като резултатът бе, че някои от вложенията се случиха по-бавно. Община „ Марица “ обаче съумя да осъществя в период плановете по европейските стратегии и всички планувани капиталови планове.

- Какви са най-важните инфраструктурни планове, които се осъществиха от началото на този мандат и кои към момента следва да се осъществят?

- Всеки един план, осъществен в обособените обитаеми места на община „ Марица “, е важен за мен, без значение от размера на инвестицията. И дребните, и огромните планове са значими за възстановяване на виталната среда във всяко едно от обитаемоте места. За удобството на жителите значение имат издигнатите през последните 10 години детски площадки, мини стадиони, игрища и беседки. За удобния живот на хората способстват и огромни инфраструктурни вложения, като построените пречиствателни станции, нови водопроводи и канализационни колектори, учебни заведения, детски градини, спортни зали, кметства, пенсионерски клубове, културно-информационни центрове, читалища, здравни служби, реконструирани улици и тротоари, както и реновирането на съвсем всички общински здания. Община „ Марица “ разполага и с планова подготвеност за надграждане на всички към този момент осъществени планове.

- Бившият кмет на Пловдив Иван Тотев разгласи, че до лятото ПГ на ГЕРБ ще внесе законопроект за присъединението на околните села от общините Родопи и „ Марица “ към община Пловдив. Как ще коментирате това?

- Ние сме заложили в нашата управническа стратегия, че първото нещо, което би трябвало да се има поради при внасянето на сходен законопроект, съгласно закона за локалното самоуправление, е мнението на хората. 80 на 100 от тях не желаят община „ Марица “ да бъде разпокъсана, унищожена и приобщена. Това е безапелационната позиция, която са изразявали при многочислените ни срещи и диалози жителите, както и представителите на бизнеса и на разнообразни политически сили.

Ние – хората от община „ Марица “, обичаме живота си на село и желаеме да живеем по метода, по който го вършим и в този момент. За последните две години тук се заселиха над 300 фамилии от огромния град, които са предпочели спокойствието и сигурността на живота в община „ Марица “.

Предимството на дребните обитаеми места е в това, че качеството и равнището на просветителните институции по нищо не отстъпват на тези в огромните градове, а административното обслужване е в пъти по-добро и експедитивно от това в районните центрове като Пловдив.

В момента, в който сходен законопроект бъде импортиран в Народното събрание, сме подготвени да реагираме с референдум, за който са планувани средства и е направена съответната организация. Ако някой спекулира с това, че административният ни център е в Пловдив, желая да кажа, че разполагаме с терен, както и с работещ и компетентен екип, който ще проектира и осъществя нова постройка на община „ Марица “. Вече имаме абстрактен план, а благодарение на жителите, страната и бизнеса, ще изградим независим общински център от европейски вид, подобен, какъвто сега не съществува в цяла България.

Всички институции и услуги на община „ Марица “ ще бъдат позиционирани на едно място, тъй че всеки гражданин или вложител, ще бъде обслужен бързо и качествено, без да обикаля разнообразни здания.

- Какви съгласно Вас ще са следствията за българските общини от войната в Украйна? Има ли украински бежанци, които са потърсили леговище на територията на община „ Марица “?

- Към сегашния миг на територията на община „ Марица “ има към този момент няколко българо-украински фамилии, които се прибраха в България, някои за непрекъснато, други - краткотрайно. Оказваме цялостно подпомагане на тези семейства за по-бързото им адаптиране към живота в България и на територията на община „ Марица “. В резултат на бързата реакция на администрацията, към този момент има деца, които са признати в учебни заведения и детски градини.

Най-съкровеното ми предпочитание е войната да свърши колкото може по-бързо, с минимални вреди и последици за участниците в нея и най-много за душeвността на децата. След нелекия интервал на компликации, който преживяхме по време на пандемията, единственото, за което бленувам повече от всеки път, е да има мир и успокоение на тази земя. Очаквам с неспокойствие и се надявам, всички ние допустимо най-скоро да се върнем към естествения си живот отпреди 2 години.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР