Кметът на Община Ловеч Страцимир Петков даде на 17 ноември

...
Кметът на Община Ловеч Страцимир Петков даде на 17 ноември
Коментари Харесай

Измина първата седмица на новия кмет на Ловеч – какви са най-горещите проблеми?

Кметът на Община Ловеч Страцимир Петков даде на 17 ноември 2023 година конференция на градежа на Спортната зала на ОУ „ Проф. Димитър Димов “. Новият кмет постави клетва на 13 ноември 2023 година и към този момент се е срещнал с настоящото финансово положение на институцията. Един от „ горещите “ проблеми е точно този градеж в двора на учебното заведение. Това е един проточил се обект, който към този момент шеста година не може да бъде приключен заради смени изпълнителите и пропуснати периоди. На процедура учебното заведение е само в града без спортна зала.

На строителната площадка кметът на Ловеч сподели:

„ СМР-то на този обект по контракт би трябвало да бъде приключено във вторник, само че виждате, че това е невероятно. До края на годината би трябвало да приключим с заплащането. Имам среща на 30 ноември в Министерство на регионалното развитие и ще желаеме пролонгация, с цел да може обектът да бъде приключен. Ще търсим схващане и във връзка с изпълнителя, който, в случай че не съблюдава двумесечния период, ще търпи наказания. Не мога да разясня предходното ръководство, за какво се е съгласило да подобен къс период. Ясно е, че подобен обект няма по какъв начин са се построи за 60 дни “.



На журналистически въпрос, кметът отговори, че обектът не е обособен от огромния обект за рехабилитация на учебните заведения, каквато информация имаше по-рано. Той обясни, че може да бъде обособен, само че тогава би трябвало да бъде приключен със средства на общината.

„ След идните мои срещи в столицата ще обясня детайлите, както и какви отстъпки и какви бонуси са вероятни. Ако не бъде продължен срокът, предстоифинансовакорекция до 15 % върху 6 млн. лева (евентуално до 900000 лева – бел. ред.)

Продължителна е тази сага, текат и правосъдни каузи – едното е по застраховката, другото с предходната фирма-изпълнител “, сподели кметът.



Той добави, че ремонтът на Младежкия дом върви по-добре. До края на декември би трябвало да се извърши разплащането, а до края на март е срокът на СМР. Там има обезщетения при средствата поради повишаването на материалите и труда. В началото на декември би трябвало да има акт 15.

„ В противоположен случай влизаме вътре с 800000 лв.. Ако сметнем и предходните наказания до тук се събират близо 2 млн. лв. “, пресметна кметът.

Относно депото за твърди боклуци, кметът сподели: „ Донесоха ми две фактури - едната за 2200000 и другата за над 1100000 лева – общо над 3300000 лева За тях няма обезпечено финансиране, единствено е дадено. Затова отивам в Министерство на околната среда и водите, авансово се чух с РИОСВ-Плевен и Регионалния инспекторат. Разбрах, че едното подусловие е да има стартирана процедура по създаване на компостираща апаратура и сепарираща апаратура. А ние нямаме такава. В предходния програмен интервал е имало 15 млн. лева за вероятно кандидатстване, само че Община Ловеч не е кандидатствала. Затова, че не е направено, в този момент загубата ще е 5,5 млн. лв.. Само за едната фактура към този момент би трябвало да платим Данък добавена стойност. “

Тревожно е финансовото положение на Община Ловеч, заключи кметът. Той разясни, че не приказва за тези оповестени по-рано налични 5 млн. лв. – това са средствата за държавни действия, те единствено минават през общината. Кметът разгласи, че в сметката за общински действия разполага с 250000 лв.. Има обаче неизплатени фактури (вкл. две фактури за „ Билстрой “) общо за 5239891.97 лева

Така че сме на „ алено “, заключи кметът Страцимир Петков.

В конференцията участваха още Петър Деков, шеф на Дирекция " Проекти, стратегии и вложения " в общината, и Миглена Минкова - основен специалист " Околна среда ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР