Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова взе участие като заместник-член

...
Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова взе участие като заместник-член
Коментари Харесай

Кметът на Ловеч взе участие в сесия на Европейския комитет на регионите в Брюксел

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова взе присъединяване като заместник-член в българската делегация в Европейския комитет на районите (КР) в следващата 156-а сесия на комитета, която се организира на 5 и 6 юли в Брюксел.

Българската делегация бе представлявана още от кметовете на Габрово, Таня Христова, Монтана, Златко Живков, Правец, Румен Гунински, Гоце Делчев, Владимир Москов, Раковски, Павел Гуджеров, Белица, Радослав Ревански,  Джебел, Неджми Али, Сливница, Васко Стоилков и общинският консултант от СОС, Малина Едрева.

Разгледаните тематики в полемиката бяха доста съществени и дадоха опция за замяна на забавна информация, разяснява кметът на Ловеч след приключването.

Сред тематиките бяха ролята на локалните управляващи в отбрана на демокрацията, измененията в законодателството за градските отпадъчни води и качеството на атмосферния въздух, многогодишната финансова рамка, политиката на разширение на Европейски Съюз, взаимоотношенията ЕС-САЩ и промишленият проект на Зеления пакт.

Членовете на КР, Европейската комисия (ЕК) и Европейския парламент (ЕП) се сплотиха към концепцията за обединен фронт против дезинформацията на място. Това оповестяват на Националната асоциация на секретарите на Общини в Република България (НАСО РБ). Местните и районни управляващи подчертаха риска за демократичните основи на обществата, в които живеем, подбудени от дезинформацията и приканиха за увеличение на финансирането за отбрана на демокрацията.

Година преди идващите европейски избори членовете на КР припомниха, че в сегашния подтекст офанзивите против виртуалния и действителния живот на кметове и други локални и районни представители в Европа също зачестиха.

Пандемията от COVID-19, войната на Русия против Украйна, посрещането на бежанци или даже последствията от климатичните промени са единствено някои от плодородните тематики, които в последно време служат заманипулиране на европейското осведомително пространство. Участниците в дебата означиха, че задграничната интервенция, дезинформацията и офанзивите против демокрацията евентуално ще станат по-чести и комплицирани в навечерието на изборите за Европейски парламент през юни 2024 година Установяване на канали за съдействие, вложение в образованието за медийна просветеност и гарантиране на свободата на медиите бяха подчертани като основни основи за по-здравословно демократично пространство.

В изявлението си заместник-председателят на Европейска комисия по въпросите на полезностите и прозрачността Вера Йоурова акцентира, че Кодексът за битка с дезинформацията и Законът за цифровите услуги са крайъгълен камък в напъните за ефикасен отговор на това предизвикателство и акцентира потребността от ангажирането на всички заинтригувани страни. „ Действията на районно и локално равнище играят доста значима роля, изключително за медийната просветеност и повишението на публичната информираност като основни принадлежности за противопоставяне и ограничение на въздействието на дезинформацията “, акцентира тя.

Рафаел Глюксман, член на Екологичен потенциал и ръководител на специфичната комисия по въпросите на задграничната интервенция във всички демократични процеси в Европейски Съюз, показа мнението, че в продължение на повече от десетилетие страните в Европейски Съюз са цел на многочислени външни офанзиви от непознати държавни или парадържавни артисти, основно от Русия и Китай, имащи за цел възползване от уязвимите места в обществата, с цел да се подкопае доверието в институции и да се дестабилизира демокрацията.

Важна тематика бе преразглеждане на законодателство за градските отпадни води и чистото на атмосферния въздух. В спор с комисар Виргиниус Синкявичюс районите и градовете на Европейски Съюз подчертаха решаващата си роля в използването на закони, политики и стратегии, свързани със замърсяването.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР