Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова изпрати поздравителен адрес до

...
Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова изпрати поздравителен адрес до
Коментари Харесай

Кметът на Ловеч изпрати поздравления до космонавта Георги Иванов

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова изпрати приветствен адрес до Георги Иванов, първият български космонавт и почетен жител на Ловеч.

„ От мое име и от името на управлението на Община Ловеч най-сърдечно Ви приветствам във връзка годишнината от Вашия полет, който стана на 10 април 1979 година Тогава, дружно с Николай Рукавишников, Вие показахте по какъв начин същинските мъже вземат решение всевъзможни проблеми в Космоса. Ловеч, като Ваш роден град, пази най-топъл спомен за полета в Космоса и посрещането Ви на централния площад. “ Това се споделя в адреса.

Кметът осведоми Георги Иванов, че наскоро на Алеята на космонавта в центъра на Ловеч бяха засадени12 нови брези, тъй че мястото да стане още по-привлекателно.

Георги Иванов е бил депутат в Седмото велико национално заседание (1990 – 1991 г.). Роден е в Ловеч на 2 юли 1940 година, в фамилията на Иван Иванов Какалов и Анастасия Какалова. Родната му къща се намира в кв. „ Вароша “. Учи в Средно смесено учебно заведение „ Тодор Кирков “ Ловеч (1958). Завършва Военното учебно заведение в Долна митрополия (1964 г.) със компетентност инженер-летец и подготовка водач, първи клас. Служи в Българска народна армия като водач, старши водач, пълководец на звено и пълководец на ескадрила. Защитава дисертация и получава научна степен претендент на физическите науки през 1984 година Негов теоретичен началник е Димитър Мишев.

На 10 март 2004 година е почетен с висше военно звание генерал-лейтенант и награден с медал „ Стара планина “ първа степен с мечове за изключителния му принос за развиването на галактическите проучвания и във връзка 25-годишнината от първия полет на българин в Космоса. Георги Иванов е създател на книгите „ Полети “ (1981) и „ Време за полети “ (1987). Званието „ Почетен жител на Ловеч “ е от 29 април 1979 година за полета с галактическия транспортен съд „ Съюз 33 “.

Община Ловеч, пресцентър
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР