Кметът на Община Котел – Коста Каранашев, зарадва всички жители

...
Кметът на Община Котел – Коста Каранашев, зарадва всички жители
Коментари Харесай

Представят котленски килими и български шевици върху фасади на сгради в Котел

Кметът на Община Котел – Коста Каранашев, зарадва всички поданици и посетители на възрожденския град, с нови артистични фрески, изобразяващи български шевици и претекстове от котленски килими. Емблематичните за арт-формата осъществявания доста бързо се трансфораха в извънредно прекарване за всички, които са ги видели. Котленските фрески, от ден на ден се възприемат като значима част от градската среда, освен като туристическа атракция, само че и като галериен артефакт.

Идеята на кмета е да трансформира Котел в първия град в България, а за какво не и в света, с цялостна външна градска идея, показваща българската шевица и най-известният поминък в региона- килимарството. По нея се работи към този момент втора година, а работата беше предоставена на Станислав Трифонов-Nasimo,„ Файн Арт Фекчъри “ ЕООД и „ СВЕ СИ АЙ “ ЕООД. Изпълнението на амбициозния план бе поверено на художника Светлозар Янков–Sve, специализирал се в реализирането на сходен тип обекти.

Проектът се финансира от Община Котел и ще остане отворен за оферти и през идващите години. Тогава, в същинско произведение на изкуството сигурно ще се трансфорат още 10-12 фасади, за които локалната администрация към този момент има позволение от притежателите. На една от тях ще бъде изобразен и облика на патрона на Котел – Георги Раковски, само че за реализирането на желанието, ще се разгласи акция за набиране на средства по време на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим.

Паралелно с това Община Котел сега кандидатства за безплатна финансова помощ по план: „ Повишаване на атрактивността и запазване на естествените и културно-исторически наследства на територията на община Котел ”. По него до 2025 година са планувани още 105 кв. м., които ще бъдат изрисувани с претекстове от котленски килими и български шевици.

Община Котел благодари на всички, спомогнали за реализирането на концепцията до този миг – Общинско дружество „ БКС “- Котел, строителна компания Едноличен търговец „ Габровец “, шефа и чиновниците на „ Център за поддръжка за личностно развиване “ – Котел, екипа на „ Домашен обществен патронаж “ – Котел. Заслужават огромни благодарности и всички, които безплатно предоставиха фасадните си пространства: Потребителска кооперация „ Георги Ст. Раковски “ и фамилиите, живеещи в кооперация на ул. „ Кръстьо Раковски “ № 6.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР