Кметът на община Беркови Димитранка Каменова и общинските съветници приеха

...
Кметът на община Беркови Димитранка Каменова и общинските съветници приеха
Коментари Харесай

Община Берковица с декларация против присъединяването към Асоциацията по ВиК

Кметът на община Беркови Димитранка Каменова и общинските съветници одобриха Декларация срещу присъединението на „ ВиК – Берковица “ към Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „ ВиК “ ООД – Монтана.
"Общински съвет – Берковица е изрично срещу присъединението на „ ВиК – Берковица “ ЕООД към Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „ Водоснабдяване и канализация “ ООД, гр. Монтана и изрично възразява срещу предвижданите промени в Проекта на Закона за водоснабдяването и канализацията във връзка с наредбите, които касаят наложително уедряване на обособените територии, автоматизирано преустановяване на подписаните контракти от кметовете на общини с локалните ВиК оператори, наложително даване на общинските ВиК уреди на новата Асоциация по ВиК и лишаване на общинските препоръки с общински ВиК сдружения пълномощията на Асоциации по ВиК.
Подобно прекосяване към ВиК – Монтана ще докара до увеличение на цената и разхода за вода на всеки гражданин на общината минимум три пъти, което ще натовари бюджета на едно четиричленно семейство с към 500 лв. годишно, което е отвратително за нашето население.
Промяната на закона ще бъде недодялан опит на национализация на ВиК системата на Община Берковица и жестоко нарушаване на европейския принцип за децентрализация в локалното самоуправление. В Европа има доста образци на общински ВиК сдружения като ВиК гр. Пасау в Германия. "
Декларацията е изпратена до Националното съдружие на общините в Република България, Министерство на регионалното развитие, Министерство на околната среда и водите, Министерски съвет, Председател на Народното събрание, Омбудсман на Република България, Председателите на Парламентарните групи в 47-мо Народно заседание, Областен шеф на област Монтана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР