Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс се срещна с Нетаняху, лидери на протеста в Израел

...
Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс се срещна с израелския
Коментари Харесай

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху като част от официално посещение в Израел — традиция сред Кметове на градове в Съединените щати.

Но докато продължава тридневната си обиколка, Адамс е изправен пред натиск едновременно да сигнализира за подкрепа и да признае обратната реакция към крайнодясното правителство на Нетаняху.

„Наясно съм, че пътуването ми идва в ключов момент за Израел“, написа Адамс в колона за The Jerusalem Post във вторник. „Демокрацията никога не е лесна и само като се сблъскаме с различията си, можем да излезем по-силни.“

Вторник отбеляза втория ден от посещението на Адамс — първият му като кмет и трети като цяло — и той започна със среща с лидерите на протеста, въпреки че екипът му не разкри кои може да са те или къде се е състояло събирането .

Адамс по-късно публикува снимка от срещата, наричайки я „честен разговор“ с „многобройни проблеми“.

Израел стана свидетел на широко разпространена реакция срещу пакет от съдебни реформи, който би ограничил способността на Върховния съд да преразглежда законодателството и би предоставил на правителството по-големи правомощия при назначаването на съдии.

Критиците твърдят, че реформите са заплаха за демокрацията. През последните месеци десетки хиляди хора препълниха улиците на градове като Йерусалим и Тел Авив, за да протестират срещу промените.

Адамс не коментира директно спора и по-късно следобед имаше лична среща с Нетаняху.

„Народът на Израел ще реши как иска да продължи напред“, каза Адамс пред Асошиейтед прес във вторник. „Имам много предизвикателства в моя град и не бих искал някой да влезе и да се меси в начина, по който управлявам нещата.“

Адамс също предизвика противоречия, като се срещна с Израел Ганц, който ръководи Регионалния съвет на Бинямин, който управлява десетки израелски селища в окупирания Западен бряг.

Тези селища се считат за незаконни съгласно международното право и ООН осъди разширяването им през последните месеци.

„Продължителното разширяване на Израел на своите селища в окупирания Западен бряг, включително Източен Йерусалим, задълбочава хуманитарните нужди, значително подхранва насилието, увеличава риска от конфронтация, допълнително затвърждава окупацията и подкопава правото на палестинците хората към самоопределение“, каза говорител на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в изявление през юни.

В изявлението се подчертава, че продължаващото строителство е „фрапантно нарушение на международното право“.

Правозащитни групи като Amnesty International също обвиниха Израел в извършване на престъпления на апартейд срещу палестинци в окупираните територии.

Адамс каза пред Асошиейтед прес, че не е говорил с Нетаняху за селищата, но е запазил фокуса върху насърчаването на сътрудничеството и противопоставянето на антисемитизма.

Априлски доклад на Лигата за борба с клеветата установи, че през 2022 г. проявите на антисемитизъм са се увеличили в САЩ с повече от 35 процента спрямо предходната година. Тази тенденция беше отразена в големи американски градове като Ню Йорк, където се наблюдава увеличение от 39 процента, за общо 580 антисемитски инцидента през 2022 г.

Пътуването на Адамс включваше спирка в мястото за възпоменание на Холокоста Яд Вашем в Йерусалим, където той положи венец на мемориала.

„Когато посетите свещената територия на [Яд Вашем], не казвате просто „никога отново“. Вие се ангажирате да живеете тези две думи“, написа той след това в социалните медии.

Ню Йорк има най-голямото еврейско население извън Израел. От създаването на Израел през 1948 г. – което съвпадна с масовото разселване на палестинци, известно като Набка или „катастрофа“ на арабски – кметовете на Ню Йорк редовно посещават страната, за да насърчат връзките.

Израел се радва на силна двупартийна подкрепа в САЩ и страната е „най-големият кумулативен получател на чуждестранна помощ от САЩ след Втората световна война“, според изследователската служба на Конгреса.

Адамс, демократ центрист, подчерта тази продължаваща връзка в колоната си във вторник. „Ню Йорк и Израел споделят неразрушима връзка“, написа той.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР