Кметът на Ловеч Страцимир Петков ще подаде сигнал във Върховна

...
Кметът на Ловеч Страцимир Петков ще подаде сигнал във Върховна
Коментари Харесай

Кметът на Ловеч подава сигнал във Върховната касационна прокуратура срещу предходното управление

Кметът на Ловеч Страцимир Петков ще подаде сигнал във Върховна касационната прокуратура с копие до Окръжна прокуратура против предходното ръководство на Общината, подписало контракт за създаване на втора клетка на Регионалното хранилище за боклуци, по който към този момент са издадени и фактури, без да е обезпечено финансиране.

Това заяви Петков на конференция, на която участваха и заместник-кметовете инж. Петър Маринов, Цветелин Винчев, доктор Алдин Начков.

„ Сигналът е по отношение на районното хранилище за неопасни битови боклуци и с контракта, който е подписан, а не е финансиран. Той е влезнал в действие от датата на подписването на 15 август 2023 година

Към момента на сключване на контракта и към датата на разкриване на строителната площадка в община Ловеч не е имало обезпечено финансиране, нито документално увещание за бъдещо такова. Въпреки това е открита строителна площадка. Тръгваме да вършим нещо, за което нямаме пари “, уточни кметът. 

Той добави, че и към сегашния миг също няма финансиране за осъществяване на предоставените строително-монтажни работи, а компанията реализатор е издала на Общината още предходната година две фактури за съвсем 4 милиона лв..

„ Това е и главният проблем, който имаме като бюджетен недостиг, и в случай че извадим тези 4 милиона лв., дефицитът на общината е 700 хиляди лв. , което при бюджет 77 милиона лв. не е плашеща сума. Тъй като няма средства за разплащане по тези фактури, средствата са заложени в финансовата стратегия, което ще осакати ремонтите в общината “, сподели Петков. 

Той съобщи още, че води диалози с компанията реализатор за разсрочено заплащане по издадените фактури. „ Ние едновременно няма от кое място да им платим четири милиона. Просрочили сме и могат да ни спрат сметките всеки миг, в случай че решат. Надяваме се прокуратурата да си свърши работата и да разбере за какво е стартирана процедура без финансиране “, добави кметът.

По думите му в Общината следва и одит на публичните поръчки и изразходването на средствата по тях. В момента инспекция на счетоводството на общината прави и Сметната палата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР